A tojás- és tejallergiánál kell szigorú diéta?

A tojás- és tejallergiánál kell szigorú diéta?

Ha a kisgyermeknél allergiás tünetek jelentkeznek, az esetek nagy részében a tojás vagy a tej fogyasztása okozza a panaszokat. Ilyenkor a problémás élelmiszert ki kell zárni az étkezésből, ám nem biztos, hogy minden formában. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen esetben fogyaszthatja a gyermek például süteménybe sütve a tojást vagy a tejet.

Részletesebb vizsgálat, pontosabb diagnózis

A hagyományos IgE alapú allergiavizsgálatokkal azt lehet megállapítani, hogy a gyermek allergiás-e a tejre vagy a tojásra, vagy sem. Akár alkaros bőrpróba (prick-teszt), akár allergia vérvizsgálatra került sor, akkor erről kaphattunk információt. Pozitív eredmény esetén a gyermek étrendjéből teljesen mellőzni kellett az adott allergént, a tejet vagy a tojást tartalmazó élelmiszereket.

A tojás- és tejallergiánál kell szigorú diéta?

„Egy ideje már elérhető egy ennél részletesebb vizsgálat is, a molekuláris allergia diagnosztika, vagy komponens alapú allergia vizsgálat néven is hallhattunk róla. Ez a vizsgálat nem csak azt képes megmutatni, hogy a gyermek allergiás-e jelen esetben a tejre vagy a tojásra, hanem azt is kideríthetjük a segítségével, hogy pontosan melyik összetevőjére, vagy másnéven komponensére allergiás.”

Miért fontos a komponenseket is vizsgálni?

A molekuláris allergia diagnosztika segítségével megismerhettük, hogy az allergének, amelyeket korábban egésznek véltünk, valójában több komponensből állnak. Ennek azért van különös jelentősége, mert az is kiderült, hogy ezek az összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

„Míg korábban csak azt láttuk, hogy a gyermek IgE értéke emelkedett a tojás allergén fehérjéivel szemben, ma már azt is pontosan vizsgálni tudjuk, hogy melyik fehérjével szemben. A tojás allergénje ugyanis több összetevőből áll. Ha az ovomucoid komponens emelkedett, akkor nagyon szigorú diétára van szükség, és kevés rá az esély, hogy a gyermek ki fogja nőni a tojásallergiát. Ha azonban az ovalbumin komponens értéke magasabb, akkor - mivel ez hőérzékeny allergén –  például a süteményekbe sütött tojást fogyaszthatja, sőt ez esetben az is valószínű, hogy a diétát sem kell élethosszig tartani, mivel nagyobb eséllyel fogja kinőni a tojásallergiát.”

A tojás- és tejallergiánál kell szigorú diéta?

A tejallergiások is fellélegezhetnek?

Igen, a komponensek vizsgálata a tejallergiások esetében is megkönnyítheti a diétát. A tej allergén összetevői között megtaláljuk a kazeint, az α-lakalbumint és a β-laktoglobulint. Közülük egyedül a kazein nem hőérzékeny, így ha ez az érték emelkedett, akkor kevés rá az esély, hogy a gyermek kinövi a tejallergiát és nagyon szigorú diétára van szükség. Az utóbbi két allergén komponens azonban hőérzékeny, így ugyanaz a helyzet, mint a tojásallergia /emelkedett ovalbumin esetén, süteménybe sütve fogyasztható és jó esély van rá, hogy kinövi a tejallergiát.

Tej és tojásallergia diagnózisa esetén érdemes tehát részletesebb, molekuláris allergia vizsgálatot végeztetni. Az allergén komponensek vizsgálatával felesleges korlátozások nélküli, pontos, személyre szabott kezelést kaphat gyermekünk. A teszt elvégzéséhez vérvizsgálatra van szükség. A vizsgálat gyermekeknél csecsemőkortól végezhető el.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek