A szülés utáni nagyobb vérvesztés elkerülhető

A szülés utáni nagyobb vérvesztés elkerülhető

A postpartum, azaz a szülés utáni vérzés sok kismama félelme, hiszen van, hogy ez áll az anyai halálozások hátterében. A vérzés hátterében veleszületett vérzékenység is állhat, ezért még a gyermekvállalás előtt érdemes speciális laboratóriumi vizsgálatokkal kizárni a véralvadási zavar meglétét. Hogy erre mikor van szükség, arról dr. Szélessy Zsuzsannával, a Trombózisközpont hematológus főorvosával beszélgettünk. 

Postpartum vérzés
A szülés során és a gyermek világrahozatala után a vérzés természetes folyamat, ám van, hogy ennek mértéke meghaladja az elfogadhatót. Általánosságban elmondható, hogy 300-500 ml vér elvesztésével lehet számolni egy szülés során. Ha ennél nagyobb mennyiséggel állunk szemben, akkor posztpartum vérzésről beszélhetünk (természetesen azt, hogy kinek mekkora vérveszteség jelent gondot, pontosan nem lehet megmondani, így a posztpartum vérzésnek a szülő nő hemodinamikai egyensúlyát veszélyeztető veszteséget tekintjük). A jelentős vérvesztést igen komolyan kell venni, mivel az anyai halálozások jelentős részéért felelős.

A postpartum vérzés lehet primer vagy secuder. Első esetben a szülés közben, vagy az azt követő 24 órában fellépő vérveszteségről beszélünk, míg a secunder vérzés a szülést követő 6 napon belül, speciális betegség kialakulása esetén hetek elteltével is jelentkezhet. Az anyai halálozások több, mint fele az első 24 órában történik, így ilyekor az orvosok és a szakszemélyzet szoros megfigyelés alatt tartják a kismamákat.

A szülés utáni nagyobb vérvesztés okai
A vérzés okai között megtalálhatóak a veleszületett tényezők is, de szerzett rizikófaktorokkal is számolni kell.

Veleszületett betegségek között szerepelhet bármely véralvadási faktor hiánya, vagy alacsonyabb aktivitása- az egyik leggyakoribb veleszületett vérzékenység a von Willebrand betegség. Ugyancsak szerzett állapot az immun thrombocytopenia (ITP), mely a terhesség alatt is jelentkezhet, ez vérlemezkék számának csökkenését jelenti. A kockázatot növelhetik még a terápiás célú antikoagulánsok (véralvadásgátlók) adása, esetleg más gyógyszerek véralvadásgátló hatása.

A szülés utáni nagyobb vérvesztés elkerülhető

Súlyos, szerzett vérzékenység alakulhat ki - szerencsére nagyon ritkán- a szülés után pár nap/néhány hét elteltével, ha kismama saját szervezete autóantitestet kezd termelni a VIII- s alvadási faktor ellen, ahhoz hozzákötődik és hatástalanítja. Ily módon súlyos gátlótestes hemofília alakul ki, mely életveszélyes vérzékenységi állapot. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológusa elmondta, fontos megjegyezni, hogy a vérzékenység bizonyos formáit, pl. a von Willebrand szindrómát sokszor igen nehéz felismerni, mivel tüneteik igen enyhék is lehetnek. Azonban kivizsgálásra adhat okot a gyakori orrvérzés, az indokolatlan kék-zöld foltok megjelenése a bőrön, az erős, elhúzódó menstruációs vérzés vagy a nehezen múló fogínyvérzés.

Az enyhe és közepesen súlyos vérzékenység a terhességet nem befolyásolja, hisz a terhesség alatt vWillebrand faktor mennyisége is megnövekszik, így gyakorlatilag eltűnik a vérzékenység. Természetesen a szülés után néhány nappal már újra alacsonyabb a kismama véralvadási faktor szintje és akkor vérzés alakulhat ki. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kiderüljön az esetleges alvadási faktorok csökkent működése, mert a szüléshez és a gyermekágyban a megfelelő kezelést csakis így lehet megkapni és így kerülhetőek el a vérzéses szövődmények.

A posztpartum vérzés kezelése és megelőzése
A postpartum vérzés kezelése a fejlett országokban jól megoldott, hiszen a szülés a legtöbb esetben, korházban zajlik, ahol gond esetén műtő, felszerelés, vérkészítmények és szakképzett személyzet is rendelkezésre áll.

Azonban a legfontosabb mégis a prevenció: fontos, hogy a vérzékenységre utaló tünetek esetén - illetve, ha a családban előfordult vérzékenység - beszéljen szakemberrel a leendő anyuka, ugyanis ma már léteznek olyan korszerű eljárások, melyekkel kiszűrhető a betegség. Amennyiben bebizonyosodik az állapot fennállása, szükség esetén a hiányzó alvadási faktort pótlása/vérplazma/vérlemezke sűrítmény adása lehet indokolt - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, aki a paciensek visszajelzései alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat.

Emellett fontos, hogy a kismama ossza meg hematológus orvossal, milyen gyógyszereket, táplálék kiegészítőket, gyógynövényeket szed rendszeresen! Egy részük ugyanis növelheti a vérzékenységet, így a terhesség alatt, különösen a szülés előtt ezek alkalmazásának felfüggesztése lehet indokolt, illetve más készítményre való áttérés válhat szükségessé.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek