A szoptatás egy csoda

A szoptatás egy csoda

Amikor egy nő gyermeket vár, új világ tárul ki előtte. Szakkönyveket vesz, bújja a babás magazinokat, és "lóg a neten", hogy megtudja, miképpen csinálják mások. Sokakat a szülés után éri az első meglepetés, amikor kiderül, hogy a szoptatás nem megy olyan könnyen, esetleg egyáltalán nem megy. Sőt, egy sor dologról még soha senki nem tett említést korábban!

Bár egy egész könyv is kevés lenne, hogy minden tudnivaló beleférjen a szoptatásról, mégis megkíséreljük összefoglalni a legfontosabbakat, amelyek mentén el lehet indulni. Ebben dr. Kovács Eszter segítségét kértük, aki nem csupán háziorvosként, de négy gyermek édesanyjaként is megosztja velünk a tapasztalatait.

Vannak, akik eleve negatívan állnak a szoptatáshoz: "Sem a nagymamám, sem az anyukám nem tudott szoptatni. Biztosan nekem sem fog menni." Nem csoda, hogy sokan valóban kudarcot vallanak. Pedig mai ismereteink szerint az anyák csupán egy-két százaléka nem képes szoptatni. Mégis, fél év után a nők kevesebb mint fele szoptat. A megfelelő információk birtokában és néhány bevált praktikával felvértezve jóval több baba számára tehetnénk lehetővé, hogy édesanyja tejével táplálkozhasson.

Személyre szól

Az anyatejes táplálás a legtöbb, amit a kisbabánknak adhatunk. Az anyatejben minden megtalálható, amire a picinek szüksége van, és ami megvédi őt a különböző kórokozókkal szemben.

Mi van az anyatejben?

  • Olyan, hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak, amelyeknek a hasznosulása is kiváló.

  • Fehérjék

  • Immunanyagok

  • Antioxidánsok

  • Gyulladáscsökkentő anyagok.

  • Ha az anyuka megbetegszik, a szervezetében termelődő ellenanyag a baba szervezetébe is automatikusan bekerül az anyatejjel.

Az anyatej összetétele a baba korához igazodik: egy koraszülött baba, egy kéthónapos csecsemő vagy egy féléves kisgyermek édesanyjának teje más és más. Éppen ezért nem biztos, hogy szerencsés, ha egy kisbabát egy másik anyuka tejével táplálnak, hiszen az a tej egy eltérő igényekkel rendelkező baba számára "készült".

Természetesen ez a megoldás még mindig jobb, mintha a baba egyáltalán nem jutna anyatejhez!

El kell ismernünk, hogy ma már remek tápszereket gyártanak, ám tudnunk kell, hogy bizonyos fontos anyagok ezekben vagy nem is szerepelnek, vagy nem hasznosulnak kellőképpen a szervezetben.

Hogyan termelődik?

Az anyatej már a terhesség utolsó heteiben elkezd termelődni az édesanya mellében. A születés pillanatában ez a tej már "készen van", és ha az újszülöttet rögtön édesanyja mellére teszik, már meg is ízlelheti ezt a sárgás, zsíros folyadékot. Ez a kolosztrum, vagyis az előtej, ami kezdetben csupán pár cseppnyi, ám tápanyagokban rendkívül gazdag. Az első néhány napban ennyi elég is a babának.

A kolosztrum ráadásul azzal az értékes tulajdonsággal is bír, hogy enyhe hashajtó hatású: ez azért fontos, mert segíti a magzatszurok ürülését és így a sárgaság megszűnését.

A szoptatás egy csoda

A későbbiekben termelődő tej nem csupán a baba szükségleteihez igazodik, de egyetlen szoptatás során is változik az összetétele.

Az eleje hígabb, ez inkább a szomjat oltja. Ekkor magasabb a cukortartalma, de kevesebb zsír és fehérje található benne. A "hátsó tej" zsír- és fehérjedúsabb. Ha a baba még igényli, nyugodtan kaphat tejet a másik mellből is.

Egy szoptatás tartson addig, amíg látjuk a babán, hogy kortyol. Ha már csak "cumizik", fennáll a veszélye, hogy a mellbimbó felázik, kisebesedik, a további szoptatás pedig könnyen pokollá változhat az anyuka számára. A sebgyógyulást a nyugalom segítené, ám ez lehetetlen a pár óránkénti szoptatás mellett. A gyulladást a legjobb megelőzni: ha attól tartunk, hogy nincs elég tejünk, vagy a baba nem "akar" szopni, akkor se tartsuk a mellen órákig, inkább tegyük rá gyakrabban, rövidebb időre. A tejtermelődésre ható inger ugyanis az, hogy fogy a tej, nem pedig az, hogy a baba szopogatja a mellbimbót!

A szopás "munka"!

Az anyatej tartalmazza mindazt, ami egy gyerek fejlődéséhez az első hat hónapban szükséges. Ekkor tehát semmiféle hozzátáplálásra nincs szükség, még akkor sem, ha az előírt súlygyarapodás az alsó határon mozog.

Egy gyerek nem olvassa a tankönyveket. Átlagban minden bizonnyal behozza a lemaradását. Bár a szakirodalom heti átlagos 15 dekás súlygyarapodást ír elő, a növekedés egyénenként változó lehet. Az egyik baba 10, a másik 25 dekát hízik egy hét alatt. Dr. Kovács Eszter véleménye szerint nem szabad engedni a kísértésnek, hogy egy kis tápszert is adjunk a keveset szopó babánknak, ugyanis ezzel egy olyan folyamatot indítunk el, amelyet nehéz visszafordítani.

A melltől eltérően a cumisüvegből egyenletes mennyiségben dől a pici szájába a tápszer, anélkül, hogy meg kellene dolgoznia érte. A szopás ezzel szemben kőkemény munka! A gyerek előbb-utóbb valószínűleg a szopás gyakoriságát fogja "csökkenteni", és a tápszert részesíti majd előnyben.

Elhízott csecsemők?

Ma még keveset beszélünk róla, de a gyermekkori elhízás kezd kétségbeejtő méreteket ölteni. - Meggyőződésem, hogy a folyamat csecsemőkorban kezdődik, mégpedig a tápszerrel - mondja a háziorvos. - Egy baba akár másfélszer annyit is megeszik tápszerből, mint amennyit az anyatejből szopna, egyszerűen azért, mert nem kell megdolgoznia érte.

Természetesen az anyatejtől is el lehet hízni, de az anyatejes babák rendszerint mégsem lesznek olyan amorf módon kövérek, mint egyes tápszeres gyerekek. Számos kimutatás figyelmeztet arra, hogy a tápszert kapó babáknál később jóval nagyobb arányban fordul elő elhízás.

A szoptatás mellesleg az anyuka karcsúságát is óvja. Egy szoptató mama vigyáz magára, nem iszik, nem dohányzik, odafigyel az étrendjére. Náluk nem is igazán szokott bekövetkezni súlygyarapodás a szoptatás időszakában.

Minél tovább, annál jobb

A mai ajánlások szerint az a jó, ha a baba hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kap. Az anyatej értékes immunanyagai mintegy kibélelik a baba beleit, és meggátolják, hogy kórokozók vagy idegen fehérjék jussanak a szervezetbe. Ez rendkívüli védettséget ad a kicsinek!

Hat hónapos kor után kezdődhet az úgynevezett hozzátáplálás, de a szoptatást nem muszáj abbahagyni, sőt! A WHO (Egészségügyi Világszervezet) azt javasolja, hogy a gyermek egyéves koráig az anyatej legyen a fő táplálék, és a szoptatás lehetőleg kétéves korig tartson. Hogy meddig szopjon a baba, azt az ő igényei és az anyuka döntik el. - Aki azt állítja, hogy szoptatni könnyebb a babát, mint tápszerezni, az hazudik - mondja a háziorvos anyuka. - A szoptatás igenis óriási leterheltséget jelent a mamának, és sokan nem is bírják sokáig elviselni, hogy állandóan rendelkezésre kell állniuk, amikor a baba éhes, és nem helyettesítheti őket senki. Mégis, a sokáig tartó szoptatás rendkívül sokat adhat a babának és a mamának is, egyéves kor után elsősorban már inkább "csak" lelkileg.

Első három gyermekemet egyéves koráig szoptattam, a negyediket viszont kétéves koráig. Tapasztalatom szerint egyéves korban viszonylag könnyű abbahagyni a szoptatást. Egyéves kor után viszont olyan pszichés kötődés alakul ki, hogy a kicsi már nem feltétlenül az éhség miatt "kéri a cicit", hanem azért, mert szeret szopizni és érezni az édesanyja közelségét.

Legyen az édesanya döntése, hogy meddig szoptat. Ha egyéves korig szeretnénk szoptatni, akkor hat hónapos korig csak anyatejet adjunk a babának, utána viszont kezdjük el a hozzátáplálást. Közben fokozatosan csökkentsük a szoptatások számát.

Ha egyéves kor után, akár a baba kétéves koráig is szívesen szoptatunk, akkor a fél év után elkezdett hozzátáplálás mellett ne csökkentsük a szoptatások számát.

Becsüljük meg!

Végül arról kérdezem dr. Kovács Esztert, négy baba édesanyjaként milyen "üzenet" fogalmazódik meg benne a szoptatással kapcsolatban. - A szoptatás egy csoda, még a nagyobb testvérek számára is, akik csak nézik. Ezzel együtt igenis nagy áldozatot követel, és rengeteg lemondással jár. A világ most olyan irányba megy, hogy az önzés és a személyes boldogulás kerül előtérbe.

Azt gondolom, hogy nem lenne baj, ha az anyaság és az adás öröméről szóló szoptatás újra divatba jönne. Hozzáteszem, arra is szükség lenne, hogy az anyaság a társadalom szemében is nagyobb rangot kapjon. Becsüljük meg azokat az embereket, akik vállalják ezt az édes terhet!

Napirend

Anyukáink még az órához igazodva szoptattak, de ma már az igény szerinti szoptatás a divat. Legalábbis kezdetben. Hat-nyolc hét után valószínűleg beáll egy olyan rendszer, ami a babának és a mamának is jó.

A napirend kialakítását már a szülés után is el lehet kezdeni. A fürdetés például vízválasztó lehet a nappal és az éjszaka között. Jó, ha a baba megtanulja, hogy éjszaka sötét van és nyugalom, a nappal pedig lehet a nyüzsgésé. Természetesen tiszteletben kell tartanunk, hogy egy kisbaba ilyenkor sem igényel különösebben szórakoztató programot: leginkább enni és aludni szeret.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek