A szoptatás gyógyszer depresszió ellen

A szoptatás gyógyszer depresszió ellen

A szoptatás felére csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát, állítja a Cambridge Egyetem legújabb tanulmánya.

A szoptatás babára gyakorolt hatásáról sok szó esik, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint minden csecsemőt legalább hat hónapos koráig anyatejjel kellene táplálni. A Cambridge Egyetem kutatást végző munkatársai szerint azonban a szoptatás anyákra gyakorolt hatását eddig nem vizsgálták kellően. A szülés utáni depresszió (post partum depresszió) minden tíz nőből egyet érint, ezért rendkívül fontos a most végzett kutatás, amelyet 14 ezer nő bevonásával végeztek.

A szoptatás gyógyszer depresszió ellen

A Maternal and Child Health című folyóiratban megjelent eredmények szerint azoknál a nőknél, akik szoptatták csecsemőiket, felére csökkent a depresszió kialakulása. Azok az asszonyok azonban, akik szoptatni szerettek volna, de valamilyen okból mégsem sikerült nekik, nagyobb eséllyel szenvedtek szülés utáni depresszióban, 50 százalékkal gyakoribb lett náluk a betegség.

A szoptatás többek között azért gyakorol jó hatást a mentális egészségre, mert „boldogsághormont” (oxitocin) szabadít fel, ez pedig csökkenti a stresszt, relaxál, kikapcsol abban a időszakban, amikor a kismama különösen fáradt, bizonytalan, megviselt. Azonban a kudarc érzése, hogy nem tudott „elég jó anya” lenni, a depresszió irányába taszíthatja a nőket.

Dr. Maria Iacovou, a kutatás vezetője szerint helyes dolog a szoptatás előnyeiről beszélni, de nagyobb támogatást kell nyújtani azoknak az anyáknak, akiknek akaratuk ellenére mégsem sikerül, nehogy emiatt alakuljon ki a depresszió.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek