A szegénység befolyásolja az agyfejlődést

A szegénység befolyásolja az agyfejlődést

Azt eddig is tudta mindenki, hogy nem jó mélyszegénységben felnőni, egy friss kutatás azonban arra is rámutatott, hogy az alacsony bevétel már a születés előtt befolyással van a gyermek agyi fejlődésére. Eddig csak a stresszes környezet, az alultápláltság, az ipari szennyezéseknek való kitettség és a kevésbé jó oktatás szerepelt az alacsonyabb kognitív képességek lehetséges indokai között.

A Nature Neuroscience című tudományos lapban publikált vizsgálatban 1099 gyermek, tinédzser és fiatal felnőtt agyáról készített felvételt Kimberly Nobla, a Columbia Egyetem munkatársa és Elizabeth Sowell, a Los Angeles-i gyermekklinika munkatársa.

A szegénység befolyásolja az agyfejlődést

A legalacsonyabb keresetű, évi 25 ezer dollár alatti jövedelemmel rendelkező családok gyermekeinél hat százalékkal kisebb volt az agyfelszín területe, mint azoknak, akiknek a szülei évente több mint 150 ezer dollárt kerestek (nem szabad az amerikai béreket a magyarhoz hasonlítani, mert a családok kiadásai is eltérők). A legszegényebb családok gyermekeinél néhány ezer dollárnyi eltérés is komoly különbséggel járt az agyi struktúrában, főképp a nyelvi képességekért és a döntéshozásért felelős agyterületeken.

Matha Farah, a Pennsylvania Egyetem idegkutató munkatársa hihetetlenül menőnek nevezte ezeket az eredményeket. Ő is dolgozik egy hasonló vizsgálaton: beszkennelték 44 afroamerikai lány agyát, akik mind körülbelül egy hónaposak, de eltérő társadalmi csoportokba tartoznak.  Már ebben a korban is ki tudtak mutatni különbségeket a gazdagok és a szegények között, és azt tervezik, hogy két éven át folytatják a vizsgálatokat, hogy nyomon tudják követni az agyfelszín területének változását. A csecsemőknél családlátogatást is terveznek, hogy meg tudják figyelni azok környezetét: mennyi stimuláló játékuk van, mennyire figyelmet kapnak a szüleiktől.

A kognitív képességek eltéréseire azonban egyik tanulmány sem ad magyarázatot. A szerzők úgy vélik, ebben szerepe lehet a genetikának, a stressznek és a táplálkozásnak is. Az idősebb gyermekeknél másféle hatásokról is szó lehet, például arról, hogy a több műszakban dolgozó szülők nem tudnak velük eleget foglalkozni, és nem is tudnak annyi izgalmas játékot venni, amikkel felkelthetnék az érdeklődésüket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek