Hirdetés
A szegénység befolyásolja az agyfejlődést

A szegénység befolyásolja az agyfejlődést

Azt eddig is tudta mindenki, hogy nem jó mélyszegénységben felnőni, egy friss kutatás azonban arra is rámutatott, hogy az alacsony bevétel már a születés előtt befolyással van a gyermek agyi fejlődésére. Eddig csak a stresszes környezet, az alultápláltság, az ipari szennyezéseknek való kitettség és a kevésbé jó oktatás szerepelt az alacsonyabb kognitív képességek lehetséges indokai között.

A Nature Neuroscience című tudományos lapban publikált vizsgálatban 1099 gyermek, tinédzser és fiatal felnőtt agyáról készített felvételt Kimberly Nobla, a Columbia Egyetem munkatársa és Elizabeth Sowell, a Los Angeles-i gyermekklinika munkatársa.

A szegénység befolyásolja az agyfejlődést

A legalacsonyabb keresetű, évi 25 ezer dollár alatti jövedelemmel rendelkező családok gyermekeinél hat százalékkal kisebb volt az agyfelszín területe, mint azoknak, akiknek a szülei évente több mint 150 ezer dollárt kerestek (nem szabad az amerikai béreket a magyarhoz hasonlítani, mert a családok kiadásai is eltérők). A legszegényebb családok gyermekeinél néhány ezer dollárnyi eltérés is komoly különbséggel járt az agyi struktúrában, főképp a nyelvi képességekért és a döntéshozásért felelős agyterületeken.

Matha Farah, a Pennsylvania Egyetem idegkutató munkatársa hihetetlenül menőnek nevezte ezeket az eredményeket. Ő is dolgozik egy hasonló vizsgálaton: beszkennelték 44 afroamerikai lány agyát, akik mind körülbelül egy hónaposak, de eltérő társadalmi csoportokba tartoznak.  Már ebben a korban is ki tudtak mutatni különbségeket a gazdagok és a szegények között, és azt tervezik, hogy két éven át folytatják a vizsgálatokat, hogy nyomon tudják követni az agyfelszín területének változását. A csecsemőknél családlátogatást is terveznek, hogy meg tudják figyelni azok környezetét: mennyi stimuláló játékuk van, mennyire figyelmet kapnak a szüleiktől.

A kognitív képességek eltéréseire azonban egyik tanulmány sem ad magyarázatot. A szerzők úgy vélik, ebben szerepe lehet a genetikának, a stressznek és a táplálkozásnak is. Az idősebb gyermekeknél másféle hatásokról is szó lehet, például arról, hogy a több műszakban dolgozó szülők nem tudnak velük eleget foglalkozni, és nem is tudnak annyi izgalmas játékot venni, amikkel felkelthetnék az érdeklődésüket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend