A szamárköhögés az újszülöttekre veszélyes

A szamárköhögés az újszülöttekre veszélyes

A fertőzés antibiotikummal, köhögéscsillapító készítménnyel gyógyítható, nem halálos betegség, azonban az erős köhögési rohamok az újszülötteket, csecsemőket kifáraszthatja, aminek komoly következményei lehetnek.

 

A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azzal kapcsolatban, hogy két újszülött kaphatta meg a betegséget.

Magyarországon az 1950-es évek óta kötelező védőoltás van a szamárköhögés (pertussis) ellen, az első oltást két hónapos korban kapják a gyerekek a DiPerTe kombinált oltás keretében, és az ismétlődő oltássorozat a fiatal felnőttkorig nyújt védettséget.

A két megfertőzött újszülött valószínűleg valamelyik felnőtt családtagtól kaphatta el a betegséget.  A szamárköhögés bakteriális eredetű, cseppfertőzéssel terjedő, csillapíthatatlan, erős köhögéssel járó megbetegedés.

Tavaly harminc igazolt szamárköhögéses esetet regisztráltak Magyarországon, mivel a lakosság oltva van a betegség ellen, ezek a szórványos esetek nem okozhatnak komoly járványt.

A szamárköhögés az újszülöttekre veszélyes

Tünetei:

A szamárköhögés klasszikus tünetei a köhögési rohamok, szamárbőgésre emlékeztető húzós belégzési hang, ájulás vagy hányás a köhögések után. A pertussis által okozott köhögés okozhat: szubconjunctivális bevérzést (a kötőhártyában ill. alatta történő vérzés), bordatörést, vizelettartási problémák, sérveket és az arteria vertebralis dissectióját (gerinc menti verőér repedés). Az intenzív köhögés a mellhártya repedését is okozhatja, amely légmell kialakulásához vezet. A köhögési roham utáni hányás vagy a belégzés során hallatszó szamárbőgésre emlékeztető hang a köhögések alkalmával majdnem megkétszerezi annak az esélyét, hogy a tüneteket a szamárköhögés okozza. A köhögési rohamok vagy a köhögést követő hányás iánya esetén felére csökken a pertussis esélye.

A betegség általában enyhe, felső légúti tünetekkel, enyhe köhögéssel, tüsszögéssel és orrfolyással kezdődik. Ezt hurutos szakasznak is szoktuk nevezni. 1-2 hét múlva klasszikus esetben a köhögés kontrollálhatatlan rohamokká válik, amely 5-10 erőltetett köhögésből áll, amelyet kicsi gyermekeknél magas frekvenciájú, szamárbőgésre emlékeztető hangos belégzés követ, nagyobbaknál pedig belégzéskor ziháló hang. Ezt nevezzük a paroxizmus szakaszának.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek