A pszeudokrupp

A pszeudokrupp nevű betegség során a légcső legfelső, hangszalag alatti szakaszán a nyálkahártya - gyulladásos folyamat következtében - hirtelen megduzzad. A megfigyelések és a rendelkezésekre álló adatok alapján 1-5 éves kor között fordul elő a legnagyobb valószínűséggel.

A pszeudokrupp tünete:

Szűkíti a légutat, és belégzésben nehéz légzést okoz. A nyálkahártya-duzzanat kiváltó oka legtöbbször a felső légúti hurutokat okozó valamelyik vírus, ritkábban baktérium, valamilyen allergén vagy irritatív hatású gáz, esetleg gőz. A betegség tipikusan gyermekkori, mert az életkori sajátosságokra jellemző viszonyok teszik lehetővé a kórkép kialakulását: a relatív szűk, és a hangszalag nívó alatti merev légcsőszakasz, valamint a nagy duzzadási készséggel rendelkező légúti nyálkahártya könnyen okoz áramlási szűkületet a légútban.

A betegség kisgyermekkorban, 1 és 5 éves kor között fordul elő leginkább. Tipikusan felső légúti hurutot követ, a pszeudokrupp ennek megfelelően a késő őszi és téli hónapok betegsége.

Jó általános állapotban, mérsékelt láz kíséretében, hirtelen, gyakran éjszaka jelentkezik. Jellemző tünet a száraz, "ugató" köhögés és a nehezített belégzés, amit jellegzetes légzési hang (stridor) kísér. A belégzést a duzzadt légcső nyálkahártya okozta szűkület különböző mértékben nehezíti.

A pszeudokrupp

Általában a gyermek hangja is rekedt, bár a légcső duzzanata ezt nem indokolná, de legtöbbször a gégeképletek, így a hangszalagok is részt vesznek a gyulladásos folyamatban, és ez magyarázza a sírási hang rekedtségét. A nehézlégzés miatt a gyermek oxigénhiányossá válik, és ez nyugtalansághoz vezet. A nyugtalanság tovább rontja a gyermek állapotát. A tünetek éjszaka rosszabbak. Vannak gyermekek, akik hajlamosak pszeudokruppra és többször is megbetegszenek. A betegség ismétlődését, vagy elhúzódó gyógyulását arcüreg- gyulladás vagy krónikusan gyulladt, megnagyobbodott orrmandula is elősegítheti. Ilyenkor hasznos lehet ezen háttérbetegségek kezelése.

A diagnózist a tünetek, a légzési hang és fizikális vizsgálat alapján lehet felállítani. Ha a beteg állapota megfelelő kezelésre nem javul, vagy a tünetek eltérő sajátosságai indokolják, kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség, hogy más, hasonló tünetet okozó betegséget kizárjunk (pl.: fejlődési rendellenesség, légúti idegentest, jó- vagy rosszindulatú daganat a légútban vagy a légút környezetében).

Mit kell tenni?

Pszeudokrupp esetén sürgős, hatékony ellátásra van szükség! A szülő feladata az azonnali orvosi segítség elérése. Ez az a betegség, amivel nem szabad reggelig várni.  A rosszul lévő gyermekek azonnali kórházi kezelést igényelnek.

Kezelési lehetőségek

Az orvos megérkeztéig a gyermeket hűvösben kell tartani, hideg párás környezetet kell biztosítani: pl. kinyitni az ablakot vagy kivinni a gyermeket a hűvös éjszakai levegőre, esetleg a hideg, párás fürdőszobába. Vannak hideg párát biztosító készülékek is (olyan családban, ahol pszeudokruppra hajlamos gyermek van, érdemes ilyen eszközt beszerezni).

A gyógyszeres ellátást az orvos biztosítja. A gyógyszeres kezelés célja az oxigénellátás javítása, a gyulladás kezelése, és ezzel a légúti szűkület csökkentése. A terápia alapja a szteroid (mellékvesehormon, melynek erős gyulladáscsökkentő hatása van). A szteroid-kezelés történhet injekcióban, szájon át vagy inhalációs spray formájában. Kiegészítő terápia lehet az inhalációs formában alkalmazott epinephrin, mely érösszehúzó hatással és ennek révén nyálkahártyalohasztó hatással bír. A pszeudokruppra hajlamos gyermekek esetében, a körülmények ismeretében, a családorvos (gyermekorvos) a gyógyszeres terápia elkezdésére lehetőséget adhat a szülőnek.

Súlyos légzés nehezítettség esetén intenzív osztályos ellátás szükséges, ahol a gyors és hatékony gyógyszeres kezelés, oxigénbelélegeztetés mellett, szükség esetén a légutak biztosítására, gépi lélegeztetésre is lehetőség van.

A betegség megfelelő kezelés mellett 3-7 nap alatt gyógyul. A mai kezelési lehetőségek mellett sokkal jobbak a gyógyulási kilátásai ennek a potenciálisan rendkívül veszélyes betegségnek. Az időben történő, megfelelő kezelésnek köszönhetően ma már egyre ritkább a végzetes kimenetelű pszeudokrupp, de a mai napig előfordul, hogy szükség van intenzív osztályos ellátásra.

Kapcsolódó írások