A nyugalom ára: mindent a védőoltásokról

A nyugalom ára: mindent a védőoltásokról

Az ország déli részét érintő kanyarós megbetegedések sokakat megijesztettek az elmúlt hetekben. Hogyan kaphatták el a kórházi alkalmazottak, ha az országban mindenkit beoltanak? Újra oltatnunk kellene? Mi lesz a gyerekekkel? Mi ellen vagyunk védettek, és mitől kell valóban félnünk? Dr. Rente Judit gyermekgyógyászt kérdeztük a gyerekeket és felnőtteket is érintő témáról.

Egy kisbaba megszületését és első hónapjait általában sok mindenki vigyázza. Az anyuka, az apuka, a nagyszülők, a gyermekorvos, a védőnő. Ha fel is merülne a kérdés, melyek az életkorhoz kötött kötelező védőoltások, a szakemberek figyelmeztetnek rá. Az oltási könyvben feljegyzik a beadott vakcinák nevét. Később óvodás, iskolás korban az orvosi, illetve védőnői szolgálatnak köszönhetően továbbra is megkapja a gyermek a szükséges ismétléseket, legalábbis ami a kötelező oltásokat illeti. Az ajánlott, térítésköteles védőoltásokról a legtöbb esetben keveset tudunk, hacsak nem tájékoztat megfelelően a gyermekorvos és a védőnő.
Miért szükséges a védőoltás?
A védőoltások megjelenéséig számos fertőző, járványos betegséggel kellett küzdeni – sokszor sikertelenül. Nem volt ritka, hogy a 8-10 megszületett testvérből csupán a 4-5 élte meg a felnőttkort. A csak hírből ismert fertőző betegségek (pl.: diphteria, gyermekbénulás stb.) azért nem szedik ma már áldozataikat, mert Magyarországon a populáció átoltottsága az európai standardokhoz képest is kiemelkedő. Ha ez a védelem csupán 10-15 százalékkal is visszaesne, ismét megjelennének hazánkban is ezek a súlyos szövődményekkel járó betegségek, melyek nyomai egész életünket végigkísérnék. A védőoltások beadásának lényege, hogy élő-legyengített, vagy elölt kórokozókat, vagy azok valamely részét juttatjuk a szervezetbe, melyekkel szemben a szervezet immunválaszt, védőhatást hoz létre. Ilyenkor immunmemória is létrejön, ezért hatékony a szervezet védekezése évekkel később is. Azonban immunrendszerünk velünk együtt öregszik, immunmemóriánk ,,felejt”. Ezért a gyermekkorban beadott védőoltások egy részét felnőttkorban is szükséges lenne ismételni.

Miért félünk a védőoltásoktól?
Az oltások ellenzői sok olyan mellékhatást, szövődményt tulajdonítanak nekik, amelyek tudományos kutatásokkal cáfolhatók. A rossz, félelmet keltő hírek terjesztése mögött szinte minden esetben egzisztenciális érdekek állnak – az MMR oltás nem okoz autizmust, mégis ezt kívánták elhitetni az emberekkel például a Wakefiled-ügy kapcsán. Egy orvos és egy ügyvéd hamis akciója volt ez, hogy az oltást gyártó gyógyszergyárak ellen indított kártérítési perekből rengeteg pénzhez jussanak. A védőoltások előnyei egyértelműen meghaladják a kockázat mértékét. Közvetlenül a beadás után fájdalom léphet fel, gyengeség, bőrpír, hőemelkedés, esetleg láz, ezért is érdemes másfél órával az oltás után lázat csillapítani.

Melyiket válasszam?
Az oltások beadásának módja, az oltási minta betartása a szakorvos feladata, a legtöbb védőoltásból nem elég egyetlen adag, ismételni kell meghatározott időközönként, de erről minden esetben tájékoztatják a beteget, neki „csak” be kell tartania az orvos által meghatározottakat. A kötelező oltások esetén így nem kerül döntéshelyzetbe a szülő, de az ajánlott oltások kapcsán igen: melyik ajánlott védőoltásra van szüksége a gyermekének? A védőoltások nem olcsók, mérlegelni kell azt is, melyiket engedheti meg magának a család. Ezért a végső döntés mindig egyedi, amiben a család gyermekorvosa vagy háziorvosa tud segíteni. Ne féljünk kérdezni, csakis az ő segítségükkel hozhatjuk meg a felelősségteljes döntés.

(Részletesebben a témáról a Patika Tükör júniusi számában olvashatnak)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek