A nők közel 30 évesen szülik első gyermeküket

A nők közel 30 évesen szülik első gyermeküket

A családdá válás pillanata minden ember életében máskor jön el. Ki mikor érzi magát felkészülve rá, rosszabb esetben kinek mikor sikerül végre hosszas próbálkozások után. Mindenesetre tény: a nők Európában egyre később szülik meg első gyermeküket, aminek bizony megvannak a maga veszélyei!

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A kor

Sokszor hallhattuk nagyanyáinktól, hogy bizony 18 évesen már férjhez is mentek, sőt, sokan ebben a korban már az első gyermeküket is megszülték. A kétgyermekes családmodell már 20 éves korra beteljesült, 25 évesen akár hatalmas családdal is rendelkezhettek már az emberek.

A friss kutatások alapján az átlagéletkor, amiben a nők az első gyermeküket vállalják 2019-ben, Európában, 29,4 éves kor. Ráadásul ez egy “romló” tendencia, azaz egyre és egyre későbbre tolódik ez a szám. Hogy ennek mi az oka? A társadalom. A nők képzik magukat, és természetes, hogy tudásukkal sikereket is szeretnének elérni. Erre azonban gyermek mellett sajnos kevés esélyük marad. Az életüket elindítani, a pároknak az egzisztenciát megteremteni lényegesen tovább tart – ahogyan maga az iskola is -, így a gyermekvállalás is kitolódik.

Ez gond?

Alapvetően nem, de csak abban az esetben, ha a kismama vagy leendő kismama tisztában van azzal, hogy gyermekvállalás szempontjából már magasabb kockázatú csoportba tartozik. Biológiailag a legideálisabb kor a gyermekvállalásra a 20-as évek eleje - közepe. Ezután a test nehezebben regenerálódik, lényegesen megnő az esélye a terhesség szövődményeként kialakuló bajoknak, mint amilyen a toxaemia, vagy a terhességi cukorbetegség. Ezek pedig sajnos a babára is komoly hatással lehetnek – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A nők közel 30 évesen szülik első gyermeküket

Hogy miért van ez így? A kor előrehaladtával az életmódunk szépen lassan kikezdi a szervezetet. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a környezeti hatások mind tápanyaghiányos állapotot eredményeznek - melyben jelenleg mintegy 2 milliárd ember szenved világszerte, zömmel a fejlett országok lakói. Több a stressz, több a kemikália és a test sajnos ez ellen már nem tud hatékonyan védekezni.

Segítség

A terhesség szakember általi végig kísérésé éppen ezért kiemelt jelentőségű a 20-as évek végén, vagy később. Emellett lényegesen jobban oda kell figyelni magunkra is. Terhesen is nagyon jót tesz a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás, de tekintve a megnövekedett tápanyagigényt, és a korral jelentkező hiányállapotokat a várandósság támogatását is javasolja ma már a szakemberek többsége!

Erre a jó várandósvitamin képes lehet, persze akkor, ha megfelel néhány kritériumnak:

-  A várandósság eleje, a közepe, a vége és a szoptatás eltérő tápanyagigénnyel rendelkezik. Minden trimeszterben más és más fejlődési részek domborodnak ki, így nem lehet folyamatosan ugyan azzal a tápanyagösszetétellel optimálisan kiszolgálni az igényeket. Ehhez a trimeszterek igényeit követő, megfelelően tagolt vitaminra van szükség.

-  A felszívódás kulcskérdés. A bevitt anyagok hasznosulását két dologgal is lehet fokozni. A biológiailag aktív kötésekkel (ezek a készítményekben jellemzően -citrát és -glükonát kötési formák), valamint a komplexitással, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

Előbb, vagy később?

A családtervezést optimális esetben a testünk igényeihez kellene igazítani, de erre vajmi kevés az esély. Hogy mikor igazán jó gyermeket vállani? Ez nagyon eltérő, még Európában is. Az átlagéletkor az első gyermeknél Bulgáriában 26,3 év, ezzel szemben Olaszországban 31,3 év.

A családalapításnál nem annyira a kor, sokkal inkább a tervezés és a jó reakció számít. Az előre tervezett babák esetében könnyebb felkészülni, de a spontán fogant magzatok esetében is erősen igényli a test a támogatást, a nyugalmat és azt, hogy a kismama önmagára figyeljen. Talán ezt a legnehezebb megvalósítani a mai világban.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek