A nők is megszabadulhatnak a fogamzásgátlás gondjától

A nők is megszabadulhatnak a fogamzásgátlás gondjától

Általában a nők azok, akik a fogamzásgátlásból adódó terheket viselik, mind az idő- és energiaráfordítást – kiválasztás, orvosi vizsgálat, adagolás -, mind a költségeket illetően. Ráadásul az egészségügyi kockázatok növekedésével is nekik kell számolniuk. A tudományos fejlődésnek köszönhetően azonban egyre bővül az olyan eszközök palettája, amelyek kizárják a feledékenységből, bizonytalansági tényezőkből adódó kockázatokat, egészségre nézve biztonságosak és a hatékonyságuk is kiemelkedő. Az ösztrogénmentes fogamzásgátlás egyes alternatíváit használva pedig akár több hónapig sem kell a védekezésre gondolni.

Bármely életkorban legyen egy nő, a fogamzásgátlás tervezésénél figyelembe kell venni a hatékonyságot és a kockázatokat is. Manapság rengeteg módszer áll rendelkezésre, ugyanakkor a fogamzásgátlás még mindig főként a nőkre hárul.

„A fogamzásgátlás tényleg igen összetett probléma és sajnálom, hogy ez a témakör csak a nőket terheli. Fontos, hogy ebben a helyzetben tisztában legyenek azzal, hogy lehetőségek széles palettája áll ma már rendelkezésre, és ha többet is kell a témával foglalkozniuk, mint a férfiaknak, a nőknek sem kell mindennap erre gondolni, sőt, akár hosszú hetekre, hónapokra elfeledkezhetnek a védekezésről. A tablettát mindenki ismeri, jellemzően a kombinált, ösztrogént és progeszteront (gesztagént) tartalmazó készítményeket szoktuk alkalmazni. Ezek terjedtek el jobban. Kevesen tudják azonban, hogy a csak gesztagént (progeszteronszármazékokat) tartalmazó készítmények ugyanolyan hatásosak, korszerűek, mint a kombinált készítmények úgy, hogy egy sor kockázati tényező fennállása esetén is adhatók. Amikor az ösztrogéntartalmú fogamzásgátlók nem javasoltak, a csak progeszterontartalmú fogamzásgátlók igenis adhatóak” – mondja el Dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics szülész-nőgyógyász szakorvosa.

A nők is megszabadulhatnak a fogamzásgátlás gondjától

Az ösztrogénmentes fogamzásgátlás ismertebb előnyei közé tartozik, hogy elkerülhető vele az úgynevezett ösztrogénhatás kialakulása, mely alatt azt értjük, hogy a hormon túlsúlya hajlamosít bizonyos kockázatokra vagy már meglévő kockázatok esetén erősíti azokat. „Csak progeszteront tartalmazó készítmény adható akkor is, amikor az ösztrogénhatás miatt a kombinált készítmény egyébként nem adható, például olyan esetben, ha fokozott a trombózishajlam vagy az ösztrogéndominancia migrénhez vezet. Azok számára szintén megfelelő választás, akik szoptatnak – mondja el Dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics szülész-nőgyógyász szakorvosa.

A progeszteron-készítmények változatos formában állnak rendelkezésre, melyek alkalmazkodnak a nők preferenciáihoz. Ez a védekezési alternatíva elérhető tabletta, injekció, méhen belüli spirál és bőr alá ültethető eszköz formájában is. A férfiaknak vitathatatlanul kevesebbet kell a mai világban a fogamzásgátlással foglalkozniuk, melyet igazságtalannak gondolhatunk, ugyanakkor fontos, hogy amíg a nők foglalkoznak ezzel a feladattal, addig megkönnyítsük a dolgukat ezen a téren.

A mai korszerű progeszteronkészítmények mellett nőként sem kell napi szinten gondolni a fogamzásgátlásra. „Méhen belüli eszközök vagy bőr alá helyezhető implantátum esetén a nagyon elfoglalt nőknek nem kell a napi tablettaszedéssel bíbelődniük és a felejtés esélye is kizárt – avat be a részletekbe Dr. Csermely Gyula – ráadásul az utóbbi jelenleg a leghatásosabb forma a maga 99.9%-os hatékonyságával.

Összefoglalva: a progeszteron készítmények adhatók magasabb kockázati csoportba tartozóknak és azoknak is, akiket életmódjuk, életkoruk miatt inkább veszélyeztet az ösztrogénhatás. Megbízható módszer és egyes formáiban leveszi a nők válláról az adagolással járó időtöltést és aggodalmat is.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek