A mozgás nem minden

A mozgás nem minden

Tévedés, hogy a mozgásszegény életmód miatt lesznek túlsúlyosak az emberek - vélik angol tudósok. Egy 11 éven át végzett, több mint 200 gyermek részvételével zajlott vizsgálatsorozat alapján feltételezhető - vélik angol szakemberek - hogy nem a mozgásszegény életmód vezet az elhízáshoz. A meghökkentő eredményre jutott tudósok szerint a dolog épp fordítva igaz: az elhízás teszi az embereket egyre kevésbé aktívvá.

A szakértők a testzsír és a testgyakorlás arányát és mennyiségét mérték 200 iskolás gyermek esetében rendszeresen egymást követő időszakokban. Az eredmények kiértékelése alapján pedig azt állítják a szakemberek, hogy a több fizikai aktivitás és testmozgás egyáltalán nem mutatott összefüggést az egyes gyerekek súlyának gyarapodásával. Az viszont kiderült, hogy a kövérebb gyerekek, és a fokozatosan nagyobb testsúlyú gyerekek már fokozatosan egyre kevesebbet mozogtak. Az adatok szerint egy átlagos hétéves gyermeken a testzsír 10%-os növekedése 4 perccel csökkenti a gyerek napi mozgásmennyiségét. A kutatást vezető Terry Wilkin professzor szerint ez ugyan nem tűnhet soknak, de az idővel kumulálódó mennyiség bizony nagyon sokat jelent.

A szakember szerint a tanulmányuk arra utal, hogy nem a testmozgás növelése az üdvözítő megoldás az egyre növekvő arányban tapasztalható gyermekkori elhízás megoldására, hanem a megfelelő táplálkozás propagálása - azaz a megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű élelmiszerek mértékletes fogyasztásával lehet gátat vetni az aggasztó folyamatnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek