A modern gyereknevelés 5 hibája

A modern gyereknevelés 5 hibája

Mind érezzük, hogy valami nem stimmel a mai szülőkkel - tisztelet a kivételnek. Virágzik a gyermekkultusz, amiben mindig a gyereknek van igaza, mindig az van, amit ő akar, mi pedig feláldozzuk, ha kell ép elménket is, azért, hogy megfeleljünk neki. Emma Jenner a HuffingtonPost szakértője sorolta fel az 5 legnagyobb hibát, amit a modernkori szülők elkövetnek.

1. Félünk a gyermekeinktől

Létezik egy módszer, amelyet „bögre-tesztnek” nevezek. A szülő egy bögre tejet ad reggel a gyerekének. Lássuk, mi történik akkor, ha a gyerek azt mondja, hogy „a rózsaszínből kérem, nem a kékből!” - miközben az édesanya már kiöntötte a tejet a kékbe. Általában az édesanya elfehéredik, és rohan a rózsaszín bögréért, mielőtt a gyerek elkezdene hisztizni.

Ez hibe! Ugyan mitől fél az anyuka? Ki itt a főnök igazából? Hadd hisztizzen, hagyd rá, és kész. Ne fáradozz külön csak azért, hogy a kedvében járj – inkább gondolj arra, hogy így megtanítod neki, hogy egy kis hisztiért cserébe még nem fog bármit megkapni, ami csak eszébe jut.

2. Csökkennek az elvárásaink

Amikor a gyerek rosszalkodik, a szülők hajlamosak megrázni a vállukat, és azt mondani: „Ilyenek a gyerekek.” Pedig ez nem így van! Sokkal többre képesek a gyerekek annál, amit a szülők általában elvárnak tőlük, legyen szó illemről, idősek iránti tiszteletről, házimunkáról vagy önuralomról.

A modern gyereknevelés 5 hibája

Szerinted nem tudnak végigülni egy vacsorát egy étteremben? Dehogynem. Nem tudják lesöpörni maguk után az asztalról a morzsát? Dehogynem. Az egyetlen ok, hogy ezeket nem teszik meg az, hogy nem tanítottad meg nekik, és nem várod el tőlük. Ilyen egyszerű. Várj el többet tőlük, és mindezt maguktól is megcsinálják majd, még kérned sem kell őket.

3. Eltűnőben a „közös nevelés”

Régebben buszsofőrök, tanárok, bolti eladók és más szülők következmények nélkül szólhattak rá a rosszul viselkedő gyerekekre, a szülő szerepét átvéve rászóltak a rendetlenkedőkre, és mindegyiküknek közös célja volt: rendes fiúkat és lányokat nevelni. Manapság már nem lehet olyan könnyedén megszidni egy rendetlenkedő gyereket az utcán - éppen a szülők rosszallása miatt.

A szülők tökéletes gyereket szeretnének, ezért nem hisznek a tanároknak vagy bárki másnak, amikor azok valamilyen viselkedési problémáról számolnak be. A tanító nénit okolják ahelyett, hogy megfegyelmeznék a gyereket.

4. Mindig az egyszerű utat választjuk

A szülők elfoglaltabbak, mint valaha. Attól, hogy egy tableten berakott mese leköti a gyereket a repülőn, nem kell feltétlenül a kezébe adni az étteremben is. A türelmet a 21. században is meg kell tanulniuk a gyerekeknek. Meg kell tanulniuk, hogy nem minden étel készül el három perc alatt, és hogy néha nekik is segíteniük kell ahhoz, hogy kész legyen.

Ha egy pelenkás megbotlik, magát kellene felsegítenie ahelyett, hogy nyújtja a karjait a szülei felé. Mutassuk meg a gyerekeknek, hogy a könnyű út hasznos lehet, de nem felejthetjük el a hagyományos megoldások fontosságát.

5. A gyerek igényei diktálnak

Természetes jelenség az, hogy először a gyerekeink gondjaival vagyunk elfoglalva, ami az evolúció szempontjából még hasznos is. Magam is amellett állok, hogy igazodjunk a gyerek programjaihoz, őt etessük meg és öltöztessük fel magunk előtt. Manapság azonban túl messzire mentek ebben a szülők, teljesen félredobva a saját igényeiket és mentális épségüket a gyerek érdekében.

Számos édesanyát láttam, aki újra meg újra az ágyból is felkel azért, hogy a gyerek rigolyáinak megfeleljen. Vagy olyan édesapát, aki keresztül rohan az állatkerten, mert szomjas a kislánya.

Semmi rossz nincs abban, ha az apa úgy reagál, hogy „Persze, kicsim, de várnod kell addig, amíg elérünk a következő szökőkútig”. Semmi rossz nincs a „nem” szó használatában esetenként, sem abban, hogy megkérjük a gyereket, hogy szórakoztassa magát, amíg anyuci elmegy vécére vagy éppen végiglapoz még pár oldalt egy magazinban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek