A meddőségi kezelésekből született babák is jól fejlődnek

A meddőségi kezelésekből született babák is jól fejlődnek

Fellélegezhetnek azok az asszisztált reprodukciót igénybe vevő párok, akik eddig attól tartottak, hogy a fogamzást elősegítő technika esetleg kárt tehet a magzatban. Egy amerikai felmérés szerint a meddőségi kezeléseknek nincs kihatása a gyermek fejlődésére.

A cikk szerzői 1800 asszisztált reprodukcióval és több mint 4000 anélkül fogamzott gyerek összehasonlítása során nem találtak különbséget a vizsgált fejlődési mutatók terén.

„Azelőtt, hogy hozzáláttunk volna a vizsgálathoz, nem sokan foglalkoztak a meddőségi kezelések általi fogamzás lehetséges hosszútávú hatásaival” – jegyezte meg Edwina Yeung, a NIH gyermekegészségüggyel és emberi egyedfejlődéssel foglalkozó intézetének kutatója, aki örömét fejezte ki, amiért megnyugtató eredményekkel tudnak szolgálni azon sok ezer pár számára, akik családjuk alapításához ilyen jellegű kezeléseket vettek igénybe.

A csoportban az alábbi asszisztált reprodukciós technikák fordultak elő:

In vitro megtermékenyítés: a pár tagjaitól ivarsejteket nyernek, és az ondósejt és a petesejt egyesülését laboratóriumi körülmények között, mikroszkóp alatt segítik elő.

A meddőségi kezelésekből született babák is jól fejlődnek

Fagyasztott embrió transzfer: a fejlődés nagyon korai stádiumában megállított, előzőleg lefagyasztott embriót ültetnek be az anyaméhbe.

Asszisztált „keltetés”: a petesejtet, illetve korai embriót körülvevő burkon, a zona pellucidán mikroszkopikus lyukat hoznak létre, ezzel elősegítik az embrió kiszabadulását a burokból és beágyazódását a méh nyálkahártyájába.

Ivarsejtek bejuttatása a petevezetőbe (intratubáris gamétatranszfer): a spermát összekeverik a kinyert petesejtekkel, és együtt juttatják be őket a megtermékenyítés helyére, a petevezetőbe.

Megtermékenyített petesejt bejuttatása a petevezetőbe (intratubáris zigótatranszfer): a már megtermékenyítésen átesett petesejtet (zigótát) ültetik be a petevezetőbe.

Indukált ovuláció: az anyában gyógyszeresen serkentik a tüszőérést és tüszőrepedést.

Méhen belüli megtermékenyítés: az apától kinyert ondót vékony csövön át közvetlenül a méhbe juttatják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek