A meddőség sokszor megkerülhető a lombikprogrammal

A meddőség sokszor megkerülhető a lombikprogrammal

Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette a meddőnek nyilvánított párok számára is a gyermekvállalást a lombikprogram segítségével. A csodálatos lehetőség azonban nagyon megterhelő a szervezetnek, és a meddőség kiváltó okát nem szűnteti meg, vagyis sajnos igen gyakran végződhet vetéléssel a próbálkozás.

Okok

A lombikprogram bizony képes arra, hogy áthidaljon egy szörnyű állapotot, a meddőséget. Segítségével in vitro – vagyis üvegben - képesek vagyunk a petesejtet a kiválasztott spermiummal megtermékenyíteni, és azt visszaültetni az anya szervezetébe. A folyamathoz azonban borzalmasan sok hormonra van szükség, mely a női szervezet számára nagyon megterhelő.

A meddőség sokszor megkerülhető a lombikprogrammal

És a terhelés ellenére sem biztos a magzat megmaradása, sőt! Sajnos a lombikprogramban részt vevő nőket is igen nagy arányban érinti a vetélés vagy az ismétlődő vetélés tragédiája. Ennek egyik oka lehet az is, hogy a program a meddőség kiváltó okát nem minden esetben szünteti meg.

Ha betegség, akkor ok, de ha nem....

Ha a meddőséget valamilyen kezelhető betegség váltotta ki, azt nyilván az előzetes vizsgálatok során felderítik, és célzottan kezelik is. Csakhogy a meddőségek egy jelentős részénél nincsen mögöttes ok, vagyis inkább nem ismert, mely a legtöbb esetben a tápanyaghiányos állapotot takarja. Ez ugyanis kezdetben nem jár különösebb tünetekkel. Csakhogy, amennyiben a szervezet tápanyagellátottsága nem megfelelő, akkor “túlélő” üzemmódba kapcsol, vagyis azokra a szervrendszerekre és működésekre koncentrál, oda irányítja a legtöbb tápanyagok, melyek az életben maradáshoz szükségesek. Amelyek nem, azok kevesebb tápanyagot kapnak, működésük pedig leromlik - és sajnos ilyen a szaporító szervrendszer is.

Ezt a fajta “állapotromlást” nem lehet feltérképezni orvosilag, vagyis a megoldása nem is a szakember feladata, hanem a miénk. Igen, ez egy olyan gond, ami ellen mi magunk vagyunk képesek a legtöbbet tenni. Mivel? Egészséges étkezéssel, a tápanyagok megfelelő pótlásával és mozgással.

Terhesség és annak megtartása

A terhesség létrehozásában segít a lombikprogram, a megtartásában pedig a szervezet egészsége, a tápanyagraktárak telítettsége. A betegségek kiküszöbölése után a feladat a tápanyagraktárak feltöltése. Ez egyrészt szükséges az egészség megőrzéséhez, másrészt a terhesség fenntartásához is. A várandósság ugyanis hatalmas kihívás a szervezetnek, amihez sok energiát és tápanyagot igényel. Ha ez nincsen meg, akkor nem tartja fenn az állapotot - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A tápanyagok pótlása ideális esetben az étkezéssel történne. Sajnos azonban az élelmiszereink beltartalma erősen lecsökkent, és a várandósság sem egy átlagos energiaigényű állapot - ennek köszönhető, hogy ma már a legtöbb szakember javasolja a várandósvitamin szedését. Ezek közül is azokkal érdemes próbálkozni, melyekben komplexen vannak jelen az anyagok, szerves kötési formában. Mindkettő a felszívódás miatt lényeges, előbbi azért, mert az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, utóbbi pedig azért, mert a -citrát és -glükonát kötésű anyagok hasznosulása a szervezetben akár 80%-kal is jobb lehet.

A várandósvitamin esetében kiemelt jelentőségű az is, hogy a trimeszterek igényeit azoknak megfelelően elégítse ki. Egy olyan vitamin, mely az egész várandósság alatt ugyan az összetételt kínálja, nem veszi figyelembe az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét, ami nagy hiba. Minden fejlődési szakasz más, és másra van ilyenkor fokozottan szüksége a szervezetnek, a várandósvitaminnak pedig ezt ki kell tudnia szolgálni, a lehető legteljesebb mértékben.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek