A lányok boldogabbá, a fiúk zárkózottá teszik a családot?

A lányok boldogabbá, a fiúk zárkózottá teszik a családot?

A lánytestvérek boldogságot árasztanak, a fiútestvérek viszont szorongást váltanak ki - írja egy friss kutatás. A tudósok 571, 17 és 25 év közötti embert kérdeztek meg életükről, és úgy találták, akiknek volt húga vagy nővére, az boldogabb és kiegyensúlyozottabb.

Az Ulsteri Egyetem kutatása szerint a lánytestvérek hatására a férfiak is nyitottabbak lesznek, és könnyebben fognak beszélni az érzelmeikről. A lánygyermekek jelenléte ráadásul nagyon fontos, egészséges hatású lehet a családi összezörrenések után.

A felmérés folyamán a résztvevők pszichológiai teszteket töltöttek ki, amelyekkel számos kérdésre választ kaphattak a kutatók, például arra is, hogy pozitív-e az illető világszemlélete, és hogy van-e akármilyen mentális problémája.

Tony Cassidy professzor, a kísérlet vezetője elmondta: úgy tűnik, a lányoknak köszönhetően nyitottabb, őszintébb lehet a családi kommunikáció, és erősödhet az összetartás. A fiútestvérek viszont épp ellenkező hatást fejtenek ki. Ráadásul az érzelmi önkifejezés nagyon fontos a mentális egészséghez - mutatott rá.

A felmérés sok résztvevője olyan családban nőtt fel, ahol a szülők elváltak, és ilyen körülmények között a lányok jótékony hatása még inkább érzékelhető volt. Mint a professzor mondta, mindez arra figyelmeztet minket, hogy óvatosan kell bánni a sok fiúgyermeket nevelő családokkal. A fiúk ugyanis magukban tartják a problémáikat, ami sok bajt okozhat.

Forrás: Inforadio.hu/ BBC

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek