A közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz

A közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz

Fontos, hogy minél előbb jogszabály legyen a országos tiszti főorvos egészséges közétkeztetésre vonatkozó ajánlásából, ugyanis a közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz - mondta az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján

Martos Éva kiemelte: a felnövekvő generáció a bölcsődében, az óvodában, az iskolában gyakorlatilag ki van szolgáltatva a közétkeztetésnek, ezért annak megújítása, egészségesebbé tétele kiemelten fontos.

A tiszti főorvos augusztus elsején megjelent ajánlásához több mint háromszáz hozzászólás érkezett - hangsúlyozta az OÉTI főigazgatója. A múlt héten az összes érintett, a minisztériumuk képviselői, nagyobb közétkeztető cégek vezetői és több más szakember egyeztetett a közétkeztetés megújításának lehetőségeiről. Martos Éva kifejtette: abban mindenki egyetértett, hogy az új szabályozásra szükség van, így reméli, hogy még idén megszületik az erről szóló jogszabály.

Mint emlékeztetett, a közétkeztetést szabályozó korábbi rendeletet hatályon kívül helyezték, ezért volt szükség a tiszti főorvos által kiadott normatív utasításra és ajánlásra. Ez alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a szolgáltatókat, de bírságot - a jogszabály hiánya miatt - még nem szabhatnak ki.

A közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz

Martos Éva arra is kitért: ellenőrzéseik alapján bebizonyosodott, hogy az egészséges ételek elkészítése nem feltétlenül kerül több pénzbe, de ha mégis, az sem összemérhető azzal az "egészségnyereséggel", amelyet a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésén spórolnak meg - fejtette ki az OÉTI főigazgatója.

Zentai Andrea, az OÉTI diétás és közétkeztetési osztályának vezetője elmondta, az új ajánlás az OÉTI korábbi felmérései és nemzetközi irodalmak alapján állították össze. Az új élelmiszeralapú, közérthetőbb ajánlás az élelmezésvezetők mellett a pedagógusoknak és a szülőknek is segítséget nyújt az egészséges ételek elkészítésében, az egészséges táplálkozásra nevelésben.

Mint kifejtette, a korábbi ajánláshoz képest növelték a tej, illetve a savanyított tejtermékek, a zöldség, a gyümölcs, illetve a teljes őrlésű gabonából készült pékáru mennyiségét. Csökkentették az egyéb pékáru mennyiségét, illetve az ételízesítők, kényelmi termékek felhasználását, a napi hozzáadott cukormennyiséget, illetve meghatározták, hogy egy adott étel mennyi sót tartalmazhat.

Martos Éva kiemelte, hogy az egészséges ételek készítésének népszerűsítése érdekében az OÉTI elindítja saját főzőkonyháját; az elméleti tudnivalók oktatása mellett a gyakorlatban is be fogják bizonyítani, hogy kevés sóval és zsírral is lehet gazdaságosan és finomat főzni.

Az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, illetve húskészítményeket. Kitért arra is: a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek