A koraszülöttség hatása a későbbi életre

A koraszülöttség hatása a későbbi életre

Minden ötödik, éretlenül a világra jött koraszülött későbbi életében súlyos viselkedési problémákkal küzd, ami hatással van mindennapi életére – állítja egy svéd egyetemen készült disszertáció.

A hétfőn ismertetett munka mintegy négyszáz koraszülött kisbaba későbbi életét követte nyomon. A kutatás a terhesség 28. hete (~6 hónap) előtt a világra jött gyermekek húsz százalékánál már két és fél évesen súlyos viselkedési zavarokat mutatott ki – írja az MTI.

A koraszülöttség hatása a későbbi életre

„Ezek a gyerekek nehezebben kommunikálnak, szorongóbbak, és jelentős figyelemzavarral küzdenek" – magyarázta Johanna Mansson, a svéd Lundi Egyetemen készült dolgozat szerzője. A vizsgált gyermekek durván harmadának a kognitív képességei mélyen a várt szint alatt voltak, ami arra utal, hogy gond volt a memóriájukkal, a logikai és korrelációs képességükkel.

A gyerekek hat százaléka szenvedett állandó kognitív zavartól. A rendkívül éretlen koraszülöttként a világra jött gyerekek csoportját a kilenc hónapra született gyermekek csoportjával összehasonlítva kiderült, hogy előbbiek a kognitív, nyelvi és motorikus képességek tekintetében is elmaradtak társaiktól.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a koraszülés a fiúknál sokkal negatívabb következményekkel járhat, mint a lányoknál. A Lundi Egyetemen készült disszertáció az Express elnevezésű országos kutatás részeként született. Az Expess a súlyosan koraszülött gyermekekkel foglalkozó egyik legnagyobb szabású vizsgálat a világon.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek