A kisgyerekek többségének nem egészségesek a fogai

A kisgyerekek többségének nem egészségesek a fogai

A fogászati szakma képviselői új programot indítottak a közép-kelet-európai régióban és pár nappal ezelőtt létrehozták a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetséget.

A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség, az Alliance for a Cavity-Free Future (ACFF), - egy minden országban közös, általános célok elérésére alakult szakmai elköteleződés - a Közép-Kelet Európai országokra vonatkozó jelentésében a következő epidemológiai adatokat tette közzé a fogszuvasodás jelenlegi állapotáról:

Magyarországon....

  • a 6 éves gyerekek csak 41%-ának egészségesek a fogai
  • a 12 éves gyerekeknek 2-3 foga már megbetegedett
  • a 12 éves gyerekek 32%-ának szüksége van fogszabályozó kezelésre
  • a 12 éves gyerekek csak 38,5%-ának egészséges a fogínye
  • a 35-44 éves felnőtteknek átlagban 15,9 foga szuvas, tömött vagy kihullot
  • a 65-74 éves idős lakosság 26%-a fogatlan

A kisgyerekek többségének nem egészségesek a fogai

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által 32 európai országban szervezett felmérése szerint Magyarország a 19-ik, igen rossz helyen áll a fogszuvasodás elterjedésének tekintében. A WHO 2001-es adatai szerint Magyarországon a tizenkét éves korosztály átlagban három-négy szuvas foggal rendelkezik, míg például Svédországban ez az adat kevesebb egynél. A 35-49 év közötti magyar lakosok fogának több mint a fele szuvas, tömött vagy hiányzik. Megdöbbentő, hogy a hazai 65 év feletti lakosságnak több mint a negyede fogatlan, amíg például a skandináv államokban alig találni fogatlan embert.

A fogszuvasodás továbbra is az egyik legjelentősebb közegészségügyi probléma Magyarországon, hiszen a lakosság több mint egy harmada csak akkor megy el fogorvoshoz, ha már problémája van. 40%-uk rendszertelenül jár, és többen látogják meg a fogorvost foghúzás miatt, mint ellenőzés végett.

"Annak ellenére, hogy rendelkezünk a fogszuvasodás kezeléséhez szükséges tudással és eszközökkel, a betegség előfordulása és annak mértéke továbbra is aggasztó méreteket ölt a Kelet-Európai országokban"- mondta dr. Georgios Tsakos, az EU ACFF igazgatósági tagja. "Tény, hogy a világon a fogszuvasodás problémája miatt évente 51 millió órát hiányoznak a gyerekek az iskolából. Magyarországon a 6 éves gyerekek 59%-ának probléma van a fogával, 12 éves korban a magyar gyerekeknek általánosan már négy rossz foga van. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a fogszuvasodás megelőzhető, és a korai szakaszában megfelelő kezeléssel visszafordítható”.

A fogszuvasodás megelőzésére a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (ACFF) nyolc Közép-Kelet Európai országban, köztük Magyarországon is felvilágosító kampányt indít annak érdekében, hogy az átlag, nem szakemberek számára is érthetővé tegye a fogszuvasodás okait, a megelőzés lehetőségeit. A Szövetség minden erőfeszítést megtesz azért, hogy elindítson egy globális társadalmi mozgalmat, Állítsd Meg Most a Fogszuvasodást – egy Fogszuvasodásmentes Jövőért” elnevezéssel.

„Egy jól szervezett, átfogó, nemzeti fogászati prevenciós program kivitelezésének jelenleg Magyarországon nem adottak sem humán sem financiális lehetőségei – mondta Dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője. "Ez azt jelenti, hogy az országban az emberek 96%–100%-a szenved a fogszuvasodás problémájától, és bár tisztában vagyunk a betegség megállításának módszerével, mégsem csökken ennek a mértéke, vagy az ismeret hiánya, vagy az anyagi nehézségek miatt. A fogszuvasodás sokkal nagyobb, szélesebb körű figyelmet érdemel, hogy mindenkiben, s minden szinten tudatosuljon a megelőzés és a korai kezelés fontossága. Ez ma a legfőbb célunk."

A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség Közép-Kelet Európai Programja (ACFF CEE Chapter) szándéknyilatkozatában új megvilágításba helyezi a fogszuvasodás problémáját.

2014. június 25-én Varsóban a szakma lengyel, cseh, szlovák, román, litván, lett, észt és magyar képviselői elfogadták és aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben nemzetközi együttműködésen alapuló cselekvésre hívják fel az egyes országok vezetőit, társadalmi és civil szervezeteit, egészségügyi és fogászati szakembereit, közérdekű és oktatási intézmények dolgozóit. (Szövetség a Fogszuvasodásmentes Jövőért – Közép-Kelet Európai Program / CEE ACFF Chapter – Alliance for a Cavity-Free Future Central Eastern European Chapter). Felhívják a figyelmüket arra, hogy a fogszuvasodás, mint népbetegség megelőzhető, és korai szakaszában visszafordítható! Hangsúlyozzák, hogy nem csak egy átfogó program létrehozására van szükség, de annak feltétlen támogatása is elengedhetetlen.

A szándéknyilatkozatot aláíró és a szakmai bizottságot megalapító nyolc Közép-Kelet Európai szakorvos:

Prof. Urszula Kaczmarek, Lengyelország, Szövetség a Fogszuvasodásmentes Jövőért Közép-Kelet Európai Programjának elnöke
Dr. Ruxandra Sfeatcu, Egyetemi Adjunktus, Románia, ,,Carol Davila” Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
Dr. Romana Koberova Ivancakova, Egyetemi docens, Csehország, Prágai Charles Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Hradec Kralove
Dr. Alberth Márta, Egyetemi docens, Magyarország, Debreceni Egyetem, Fogorvostudományi Kar
Prof. Neda Markovska, Szlovákia, Pavol Josef Safarik Egyetem, Kassa
Dr. Julija Narbutaitė, Egyetemi docens, Litvánia, , Litván Egészségtudományi Egyetem
Dr. Egita Senakola, Egyetemi docens, Lettország, , Riga Stradins Egyetem
Dr. Jana Olak, Egyetemi Adjunktus, Észtország,  Tartu Egyetem, Fogorvosi és Fogtechnikusi Kar

A kisgyerekek többségének nem egészségesek a fogai

Prof. Urszula Kaczmarek a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség Közép-Kelet Európai (CEE ACFF Chapter) programjának felelős elnöke így fogalmazott: "Az együttműködés létrejötte elengedhetetlen feltétele a fogszuvasodás megelőzéséért indított globális, átfogó szakmai programunknak. Nemzetközi és helyi szinten is meg kell szereznünk a különböző szakmai, népegészségügyi és egyetemi szervezetek támogatását, hogy velük együttműködve segíthessük egymás munkáját a probléma felismerésében, a betegség kezelésében és megelőzésében. Együtt képesek leszünk a nyilvánosság figyelmét felhívni a fogászati megbetegedésekre, oktató programot és konkrét lépéseket tenni a fogszuvasodás megelőzésére és a szájhigiéniai szokások megváltoztatására. Sokkal hatékonyabb megelőzési stratégiára és a társadalmi tudosság növelésére van szükség a fogászati szűrés és szájápolás területén. Ez utóbbit szájápolási promóciós anyagokkal és programokkal érhetjük el a "gondolkodj globálisan – cselekedj helyben" elv alapján – tette hozzá a programért felelős Kaczmarek professzornő.

A szövetség új, Közép-Kelet Európai programjának legfontosabb céljai:
- A régiók megfelelő szakembereinek felkérése, hogy támogatásukkal megvalósíthatóak legyenek a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség globális céljai.
- Rámutatni a Közép-Kelet Európai régióban a fogszuvasodás megelőzésének és a fogszuvasodás ellen való küzdelem jelenleg tapasztalható egyenlőtlenségeire.
- További támogatást szerezni Közép-Kelet Európa vezető fogászati egyesületeitől és szervezeteitől annak érdekében, hogy a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (Alliance for a Cavity-Free Future) küldetése célba érjen, feltárja és megoldást nyújtson a fogszuvasodás megelőzésében fennálló információhiányos állapotra.

Hogyan támogathatja Ön is a kampányt?
1. Tudjon meg a lehető legtöbbet közvetlen környezetének fogápolási szokásairól! Segítségül letöltheti az ACFF Fogszuvasodás állapotjelentését az alábbi honlapról: www.acffeurope.com.
2. Ossza meg ezeket az információkat családjával és barátaival!
3. Legyen elkötelezett a célért! Változtassa meg a táplálkozási szokásait, ha szükséges, gondolja át szájhigiénia szokásait, konzultáljon ezügyben fogorvosával és a tanítsa meg a családját és környezetét, hogyan lehetséges résztvenni egy mindenki számára elérhető fogszuvasodásmentes jövő építésében!

A fogszuvasodásról:

A fogszuvasodás a leggyakoribb népbetegség a világon, amely a populáció közel 80%-át, ötmilliárd embert érint. A fogszuvasodás olyan krónikus betegség, amelyet a savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba kerülő szénhidrátokat bontják. A lebomláskor olyan sav keletkezik, amely első lépésként a fog kemény szöveteiből kioldja az ásványi sókat, főképp a kalciumot. Ez károsíthatja a fogak szerkezetét, ezzel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.

Európa egyes országaiban az elmúlt 30 évben jelentős javulás tapasztalható a fogszuvasodás megelőzésében és kezelésében, de ennek ellenére továbbra is komoly problémával állunk szemben, amely nem csupán egészségügyi, hanem társadalmi és gazdasági következményekkel is járhat.

A fogak rossz állapota, valamint a fogszuvasodás hatással lehet az egyén általános állapotára, közérzetére, önbecsülésére, de a foglalkoztathatóságára és a társadalmi elismertségére. Tudott, hogy sokkal nehezebb és sokkal költségesebb a betegséget kezelni, mint azt megelőzni.

A fogszuvasodás folyamatáról:

A fogszuvasodás korai szakaszában, az induló fázisban a fogszuvasodás megállítható vagy akár visszafordítható, ha a kiváltó tényező hatása csökken vagy megszűnik.

Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (The Alliance for a Cavity-Free Future - ACFF):
A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (ACFF) egy non-profit jótékonysági szervezet, amely a világ vezető fogorvosainak és fogászati szakértőinek egy közös célért való elköteleződése. Azért fogtak össze, hogy bevezessék a köztudatba a fogápolás helyes gyakorlatát, valamint megalapozzák egy magasabb szintű szájhigiéniai kultúra megteremtését. A Szövetség legfontosabb célja a fogszuvasodás kialakulásának csökkentése és a betegség továbbfejlődésének megállítása, tehát „Fogszuvasodásmentes Jövő” biztosítása mindenki számára. E célok elérése érdekében a Szövetség úgy véli, összefogásra van szükség, hogy felhívják a figyelmet a fogszuvasodás előfordulásának magas arányára, a betegség megelőzésének lehetőségeire, és olyan eszközök javaslattételére, amelyekkel előnyösen befolyásolhatják az emberek fogápolási és szájhigiéniai szokásait.

Amennyiben további információra van szüksége a Szövetségről (The Alliance for a Cavity-Free Future - ACFF), látogasson el a  www.acffeurope.com oldalra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek