A kisbabák is tudnak jelbeszéddel kommunikálni

A kisbabák is tudnak jelbeszéddel kommunikálni

Ki gondolta volna, hogy a kisbabák is képesek jelbeszéddel kommunikálni? A babajelek arra szolgálnak, hogy a kicsi szavak nélkül is megértesse magát a szüleivel, illetve az őt gondozó felnőttel.

A babák ösztönösen használják a test-és jelbeszédet, például tapsolnak, rázzák a fejüket, és integetnek. Ha már kicsit nagyobbak, szívesen utánozzák a felnőtteket. Ezt a természetes képességet használja a babajelbeszéd.

Amíg a kicsik meg nem tanulnak beszélni, csak sírással tudják kifejezni magukat. Sokszor azonban még a gyakorlott anyukának is nehezére esik kitalálni a sírás valódi okát. A babajelek segítenek áthidalni ezt az időszakot, csökkentik a félreértésekből fakadó stresszt, és erősítik az anya és gyermeke közti kötődést.

A kisbabák is tudnak jelbeszéddel kommunikálni

A kisbabák már 6 hónapos kortól képesek megkülönböztetni a jeleket egymástól. Ezt a készségfejlesztést 6-10 hónapos korban ajánlott elkezdeni, de az 1-2 évesek is gyorsan megkedvelik ezt a fajta játékos tanulást, és gyorsan bővül a szókincsük. Fontos, hogy türelmesek legyünk a gyermekkel, és ne erőltessünk semmit, hiszen minél játékosabb formában mutatjuk meg a különböző jeleket, annál szívesebben fog utánozni minket.

Forrás: Minden, ami hallás

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek