A helyes babatáplálás

A helyes babatáplálás

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Noha az anyáknak manapság már számtalan lehetőségük van tájékozódni arról, hogy miként kell táplálni kisbabájukat, egy márciusban végzett online felméréséből kiderül, hogy ez a sok lehetőség olykor inkább zavaró.

A kismamák 96%-a vallotta ugyanis azt, hogy kapott már  ellentmondó információkat a babatáplálással kapcsolatban, és közülük  minden másodikat ez kicsit vagy nagyon is zavarja. Pedig ez a téma már  csak azért sem elhanyagolható, mert az első három év étrendje kihatással van a felnőttkori egészségre.

Egy kis odafigyeléssel már csecsemőkorban  csökkenthető például az allergia és az elhízás kialakulásának  kockázata. A babatáplálás kérdése korántsem vehető félvállról: kutatások támasztják  alá azt a tényt, hogy a nem megfelelő csecsemőkori táplálás allergiát  és elhízást is okozhat a későbbiekben. Az American Journal of Public  Health eredményei szerint például Észak-Amerikában minden második  iskolás túlsúlyos.

A statisztikák azt mutatják, ha ez a trend ilyen ütemben folytatódik, akkor 2025-re az amerikai lakosság fele elhízott  lesz. Sajnos hazánkban sem jobb a helyzet. Egy európai uniós felmérés adatai alapján Magyarországon a 13-18 éves korosztályban 14,7% volt túlsúlyos és 5,1% kövér, míg a 2-10 évesek  között 11,2% túlsúlyos és 6% elhízott.

Az amerikai Nemzeti Környezeti Egészség- tudományi Intézet (NIEHS) kutatási eredményei arra is rámutatnak, hogy az elhízott gyerekeknél 26%-kal nagyobb eséllyel alakult ki allergia a későbbiekben, mint azoknál, akiknek testtömegindexei a normál kategóriába estek. Az előző adatok fényében is lényeges szempont tehát, hogy megelőzzük gyermekünk elhízását. Ahhoz pedig, hogy ezt megtegyük, pontos ismeretekkel kell rendelkeznünk a babatáplálási alapelvekről.

Azt gondolnánk, hogy manapság az anyák tájékozottak kisbabájuk megfelelő táplálásával kapcsolatban, hiszen rengeteg információ áll rendelkezésükre: könyvek, magazinok, internetes oldalak, fórumok, illetve családi és baráti jó tanácsok. Egy márciusi online kutatásból azonban kiderült, hogy ezen információk sokszor ellentmondóak vagy hiányosak. A kutatásban várandós és legfeljebb 2 éves gyermeket nevelő anyák vettek részt.

Az eredményekből kiderül, hogy szerencsére az anyák több, mint kétharmada (68%) tisztában van már azzal, hogy 6 hónapos korig a baba számára a kizárólagos anyatejes táplálás az ideális. Ez ugyanis mind mennyiségben, mind minőségben biztosítja a pici számára szükséges tápanyagokat. Azt azonban már a megkérdezettek csak alig több, mint egyharmada (37%) tudta, hogy az ajánlások szerint 12 hónapos korig az anyatejnek kell a baba fő táplálálékának lennie - annak ellenére, hogy a hozzátáplálás már 4-6 hónapos korban meg kell kezdeni, hiszen az anyatej innentől önmagában már nem elégíti ki a kicsi tápanyagszükségletét.

Bár azzal szinte az összes édesanya tisztában van, hogy tehéntejet csak 12 hónapos kor felett lehet adni a babának (96%), egy másik kérdésre mégis 13% válaszolta azt, hogy higított tehéntej, avagy feles tej adható anyatej pótlására. Ugyanígy meglepő, hogy 13% az anyatej helyettesítésére a kecsketejet jelölte meg mint lehetséges alternatívát.

Ennél is nagyobb a bizonytalanság azonban a hozzátáplálás témakörében.

A kutatásból kiderült, hogy az anyák jó része nem tudja, hogy milyen ételt mikortól vezethet be a baba étrendjébe. Egy biztos pont mégis van: az anyák 97%-a tudja, hogy egy-egy kanál gyümölcs- vagy zöldségpüré az ideális választás, amikor már az anyatejen kívül mást is szeretnénk adni a baba 4-6 hónapos korában. Azt a tényt viszont már mindössze 44% tudja, hogy hús 6 hónapos kortól adható a picinek.

A helyes válaszok aránya még alacsonyabb volt a gabonafélék bevezetése kapcsán: összesen 27% jelölte meg a 4-6 hónapos időszakot. Ez azért különösen meglepő, mert a szakemberek a gyümölcs- és zöldségpürék mellett egyre gyakrabban javasolják a gabonatartalmú tejpépeket már a hozzátáplálás első lépéseinél. Az anyák maguk is tudják, hogy a hozzátáplálásról lenne még mit tanulniuk, ugyanis csak 28%-uk mondta, hogy teljesen magabiztos ebben a kérdésben. Ezek után nem is annyira megdöbbentő, hogy az anyák mindössze 35%-a vallotta, hogy teljesen magabiztos a baba táplálását illetően.

A média felelőssége nem csak emiatt az általános bizonytalanság miatt óriási, hanem azért is, mert a kutatásból kiderült, hogy az anyák 75%-a jut babatáplálással kapcsolatos információhoz az internetről, 72% babamagazinokból és 19% a televízióból. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mit látnak, hallanak és olvasnak az amúgy is bizonytalan édesanyák. Az a tény sem elhanyagolható, hogy az információdömping mellett is minden nyolcadik (12%) anya érzi úgy, hogy vannak olyan kérdései a babatáplálásról, amire nem talált eddig választ.

Kapcsolódó írások