A halált választotta az ötéves kislány

A halált választotta az ötéves kislány

Nagy port kavart, hogy egy ötéves kislányt szülei hagytak dönteni arról, hogy szeretne-e tovább élni fájdalmas CMT betegségével vagy inkább meghalna. Pláne azért, mert a kislány végül a mennyországot választotta, és szülei tiszteletben tartották kérését.

A kis Julianna Snow izmai annyira lebénultak betegsége következtében, hogy végül nemcsak mozogni nem tudott, de enni és lélegezni sem, csak gépek segítségével. A kislány folyamatos tüdőgyulladássla küzdött, és rendkívül fájdalmas beavatkozásokkal próbálták életben tartani. Az orvosok elmondták a szülőknek, hogy bár lányuk épp életben van, akármilyen egyszerű náthába is belehalhat, életminőségről pedig nem is lehetett beszélni az ő esetében. Ekkor a szülei megkérdezték tőle, hogy mit szeretne: bemenni a kórházba vagy otthon maradni, ami valószínűleg azzal fog járni, hogy meghal. A kislány a mennyországot választotta.

A szülők fájó szívvel, de tiszteletben tartották lányuk kérését, aki a napokban halt meg otthon. Nagy vita kerekedett abból, hogy vajon helyesen jártak-e el a szülők. Arthur Caplan, a New York University professzora azt mondta a CNN-nek, hogy a gyerekek kilenc-tíz éves koruk előtt képtelenek felfogni a halál koncepcióját, így nagy hiba egy ilyen döntést egy ilyen pici gyerekre bízni.

A halált választotta az ötéves kislány

A Children’s Hospital of Philadelphia orvosetikai igazgatója, Chris Feudtner viszont nem ért egyet a bírálatokkal: “Julianna mindenki másnál jobban tudja, mit jelent Juliannának lenni, itt most nem egy elméletben létező, előrehaladott neuromuszkuláris betegségben szenvedő kislányról van szó” – mondta, és egyetértett vele a kislányt ápoló hospice nővér is:  “Szerintem Julianna tökéletesen alkalmas volt arra, hogy az élete végével kapcsolatos döntésbe ő is beleszóljon. Nem igaz ez minden gyerekre, de Julianna esetében nagyon is.”

Még több érdekes hír a Lemon.hu-n

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek