A gyermeknőgyógyászaton

A gyermeknőgyógyászaton

Minden gyermeknőgyógyász elsősorban nőgyógyász, további négy év tanulás és gyakorlat után erre az alapra építhető rá a gyermek-nőgyógyászati szakvizsga. A két terület valóban különbözik egymástól. A gyermek- és felnőttkori nőgyógyászati problémáknak sem az okai, sem a tünetei, sem a kezelése nem azonos!

Gyermekkorban a hormonháztartás még inaktív állapotban van, és a nemi szervek anatómiai-élettani funkciója teljesen más, mint felnőttkorban. A kislányok hüvelye, méhe, kis- és nagyajkai még fejletlenek. A hüvelyt egyrétegű hengerhám borítja, ez csak felnőttkorra alakul át többrétegű elszarusodó laphámmá.

Korszakos problémák

A gyermeknőgyógyászat három korosztállyal foglalkozik: a gyermekkor 2-től 9 éves korig tart, a tinédzserkor vagy prepubertás körülbelül 12 éves korig, míg a serdülőkor vagy pubertás 12-től 14 vagy 16 éves korig. - Mindhárom korosztályra más-más problémák jellemzőek - mondja dr. Szőczei Beáta szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász. - Gyermekkorban leginkább olyan fejlődési rendellenességekkel foglalkozunk, mint amilyen az összetapadt hüvely. Előfordulhatnak hüvelyi fertőzések is, például ha hagyjuk, hogy kislányunk meztelenül játsszon a homokozóban. Gombás fertőzéseket ebben a korban a gyerekek egymástól még nem kaphatnak el - de a felnőttektől igen! Ezért is nagyon fontos, hogy a strandon a gyermekmedencében valóban csak gyermekek tartózkodjanak! A közösségbe járó gyermekeknél bélférgesség is előfordulhat, amit kezelnünk kell. Tinédzserkorban megjelenhetnek a vérzészavarok. Megeshet, hogy bizonyos belső nemi szervi elváltozásokra vagy hormonális betegségekre ebben a korban derül fény. Serdülőkorban a fogamzásgátlás, illetve a fiatalkori terhességek kerülnek fókuszba.

Orvosi és szülői segítség

- Egy gyermeket egészen másként kell vizsgálni, mint egy felnőtt nőt - mondja dr. Szőczei Beáta. - Minden vizsgálatot feltárás nélkül, azaz a szűzhártya épségét megőrizve kell elvégeznünk. Az sem mellékes, hogy orvosként hogyan beszélünk a kis pácienssel: a kedvesség és a határozottság egyszerre legyen jelen! A szexualitásról pedig még véletlenül sem a szülő előtt kérdezem a kislányt... Ami a szexuális erőszakot illeti: sajnos egyszer-egyszer találkozom a nyomaival. De amikor rákérdezek, az érintettek tagadnak (nagyon sokszor a család férfi tagjai követik el ezt a bűncselekményt!). Ilyenkor köteles vagyok jelenteni a rendőrségnek a gyanúmat. A szülők egyébként nagyon sokat tehetnek azért, hogy egy gyermek minden tekintetben felkészülten lépjen a felnőttkorba. A szülők felelőssége például, hogy gyermekük elsajátítsa a megfelelő higiéniás szokásokat. Már óvodáskorban tanítsuk meg, hogy vécézés után elölről hátrafelé történjen a törlés, hogy székelés után mosakodjon meg, hogy naponta váltson tiszta (pamut) fehérneműt!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek