A gyermekkori ekcéma és a tejallergia kapcsolata

A gyermekkori ekcéma és a tejallergia kapcsolata

A legújabb kutatások szerint minél komolyabb ekcémában szenved egy kisgyerek, annál kisebb az esélye arra, hogy kinője a korai tej- és tojásallergiáját.

A dióra és a tengeri halakra való allergiával ellentétben a legtöbb gyerek kinövi a korai tej- és tojásérzékenységet - állítják az amerikai Duke Orvosi Egyetem, a John Hopkins Orvosi Egyetem, a Mount Sinai Egyetem, a Nemzeti Zsidó Egészségügyi Központ, a Nemzeti Allergia és Gyulladásos Megbetegedések Intézete és az Arkansasi Orvosi Egyetem kutatói.

A tanulmányban több mint 500 gyermek vett részt, akik életkora 3 és 15 hónap között volt, és valamennyien tej- vagy tojásallergiában szenvedtek. Megálllapították azt is, hogy fel lehet-e fedezni rajtuk ekcémát, amelyet  "nem-enyhe" és "közepes-komoly" kategóriákba osztottak. Ez a bőrbetegség feldagadt, irritáló, viszkető sebekkel jár.

A kétéves megfigyelési idő alatt azok, akik nem, vagy csak enyhe fokban szenvedtek a betegségtől, 46 százalékban nőtték ki a tejallergiájukat, szemben a közepesen vagy erősen érintettek 25 százalékával. A tojás esetében hasonlóan, az első csoport tagjainak 39, a másodiknak pedig mindössze 21 százaléka gyógyult ki a túlérzékenységből.

A kutatási eredményeket az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Társaság éves konferenciáján ismertették.

"A felfedezés segít az ekcémás valamint a tej- és tojásallergiás kisgyermekek kezelésében, és általa pontosabb tanácsokat adhatunk az érintett szülőknek is." - mondta el az eseményen Robert A. Wood, a tanulmány szerzője, egyben a John Hopkins Orvosi Egyetem gyermekorvosa és immunológus professzora.

Mivel a tanulmány eddig csak egy orvosi konferencián került bemutatásra, mindaddig nem tekinthető hivatalosnak, amíg egy szakfolyóiratban meg nem jelenik.