A gyermekkori cukorbetegség

A gyermekkori cukorbetegség

Hazánkban megközelítőleg félmillió cukorbeteg él. Ez a betegség éppúgy érinti a gyerekeket, mint a felnőtteket. Míg régebben elsősorban a jómódúak betegsége volt, addig ma már népbetegségnek tekinthető, melyet, ha nem, vagy nem megfelelő módon kezelnek súlyos, visszafordíthatatlan szövődményekkel jár.

A fiatalkori cukorbetegség kialakulását sajnos nem lehet befolyásolni, a felnőttkori diabétesz megjelenése azonban egészséges életmóddal megelőzhető lenne. Annak ellenére, hogy szinte minden családban, szűkebb-tágabb ismerősi, baráti körünkben élnek cukorbetegek, meglepően keveset tudunk erről a betegségről. Bár e cikkünk elsősorban a gyermekkori diabétesszel foglalkozik, nem titkolt szándékunk minél több hasznos információval szolgálni a betegség kialakulásáról, kezeléséről, következményeiről nem csupán azok számára, akiket érint a betegség, hanem azok számára is, akik szeretnék egészségüket megőrizni, ismereteiket gyarapítani.

Az inzulin termelésért felelős szerv

Az inzulin termelésért felelős szerv a hasnyálmirigy, mely a hasüregben, a gyomor mögött, a gerincoszlop előtt található kb. 20cm hosszú 70-100 gramm súlyú külső és belső elválasztású mirigy. Belső elválasztású hormonjainak, az inzulinnak és glukagonnak kiemelt szerepük van a vércukorszint szabályozásában. Az inzulint a mirigy belsejében lévő ún. Langerhans-szigetek béta-sejtjei termelik.

Az inzulin élettani hatása

Inzulin hatására csökken a vércukorszint, mert a vérben lévő cukor a sejtekbe belépve elég, illetve a felesleges inzulinnal együtt állati keményítő formájában (glikogén) főként a májban raktározódik.

A Langerhans-szigetek alfa-sejtjei az inzulinnal ellentétes hatású, vércukorszint emelő hormonokat glukagont ürítenek a vérbe. A táplálkozás során a bélből felszívódó cukor megemeli a vércukorszintet, ennek hatására inzulin választódik el, mely kezdetben a vércukorszint csökkenését eredményezi, majd adrenalin hatására a vércukorszint fokozatosan emelkedni kezd mindaddig, amíg állandó szinten nem marad.

Mi a cukorbetegség, mikor beszélhetünk cukorbetegség kialakulásáról

A gyermekkori cukorbetegségA cukorbetegség a hatásos inzulin hiányából fakadó cukoranyagcsere illetve általános anyagcserezavar, amely szigetsejtek pusztulása miatt alakul ki. A szigetsejtek pusztulása következtében az inzulintermelés a szervezetben csökken, vagy megszűnik. Cukorbetegség esetén, a szervezeten belüli cukorképzés nő, ezzel párhuzamosan viszont a cukor felhasználás csökken, ez azonban nem elegendő a szervezet energiaszükségletének ellátására, ezért ezt az energia igényt más anyagokból, zsírokból próbálja fedezni, mely súlyos anyagcserezavarokat okoz.

Cukorbetegségről akkor beszélhetünk, ha az éhgyomorra mért vércukorszint 6,1 mmol/l fölött van, a nem éhgyomri vércukor, pedig 11,1 mmol/l fölé emelkedik és/vagy a vizeletben cukor van. Annak megállapítása, hogy milyen típusú (1-2 típusú) diabéteszről, egyáltalán cukorbetegségről beszélhetünk-e az orvos feladata. A felnőttkori diabétesz általában az életkorból fakadóan is könnyebben kezelhető, mint a fiatalkori. (A felnőttkori cukorbetegségről részletesebben a Patika Tükör 2006. áprilisi számában olvashatnak)

Feltétlenül különbséget kell tennünk azonban az 1 és a 2 típusú diabétesz között. A cukorbetegség típusa elsősorban a szigetsejtek állapotától, működőképességétől, a szervezet saját inzulintermelésének mértékétől függ. Az 1-es típusú diabétesz mindig inzulinkezelést igényel, így általában a gyermekkori cukorbetegség is, míg a 2-es típusú cukorbetegség diétával, szájon át szedhető gyógyszerekkel többnyire karbantartható.

Tünetei

A diabétesz első tünete, jele lehet, ha valaki feltűnően sok folyadékot fogyaszt, sokat vizel, jó étvágy ellenére fogy. Cukorbetegség gyanúját kelthetik még az ismeretlen eredetű gyulladások, nehezen gyógyuló sebek, a végbéltáj csillapíthatatlan viszketése is.

Kezelése

A cukorbetegség kezelésének alapja a megfelelő diéta, szükség estén inzulin vagy vércukorszint csökkentő tabletta. A betegség felismerése után az első és legfontosabb feladat azonban a betegség elfogadása, a betegséggel járó felelősség tudatosítása. A cukorbetegség diagnosztizálása után a beteg gyermeket kórházban kell kezelni. Ez az időszak nemcsak alkalmat kínál, de szinte kötelezővé is teszi a betegség minél alaposabb megismerését mind a gyerek, mind a szülők számára. Ez alapvető fontosságú, mivel a kórházból csak azokat a gyerekeket bocsátják haza, akik szüleikkel együtt megfelelően felkészültek arra, hogy ott-hon ellássák betegségüket. Ebben az időszakban a szülőkre is nagy felelősség hárul, hiszen a gyerekek mind egészségi, mind lelki szempontból fokozottabb figyelmet, törődést igényelnek. A szülőknek nem szabad elfelejteniük, hogy a betegség feldolgozása komoly megrázkódtatást okozhat, a betegség elfogadásának is különböző szakaszai vannak:

1. sokk, elutasítás

2. agresszió, düh

3. tárgyalási kísérlet

4, depresszió

5. aktív elfogadás

Sok türelemmel, szeretettel a gyerekek is megértik, hogy ez az ijesztő betegség odafigyeléssel, folyamatos orvosi kontrollal karbantartható, a betegséggel együtt is teljes értékű életet élhetnek.

A betegség kezelésének életkorból fakadó nehézségei

7-8 éves korban az iskolakezdés, de önmagában az iskolai időszak is új élet és betegvezetési programot igényel, olyan napirendet, mely igazodik a gyerek napi fizikai és szellemi megterheléseihez, egyéb elfoglaltságaihoz. A napi rendszeres mozgás, a sport a cukorbeteg gyerekek számára is nélkülözhetetlen, hiszen az aktív mozgás stabilizálja az anyagcserét, inzulinmegtartó hatású. Az iskolakezdés izgalmai közepette a szülőknek meg kell értetniük gyermekükkel, hogy a betegség az iskolában is folyamatos gondozást igényel, óra közben is bármikor megmérhetik vércukorszintjüket. Nagyon fontos, még ha a gyermek nem is érzi rosszul magát, mindig legyen nála a cukorbetegség ellátásához szükséges csomag, mely tartalmazza a diabéteszes kártyát, vércukorszintmérőt, gondozási naplót, a hipoglikémia elhárításához szükséges szénhidrátot, gyorshatású inzulint tartalmazó "pen-t".

A legtöbb gyerek az új környezetbe kerülve szégyelli betegségét, félve szól, ha rosszul érzi magát, ezért a szülőknek mindenképpen tájékoztatniuk kell az osztályfőnököt, a tanárokat a betegségről.

A gyermekkori diabétesz legkényesebb időszaka a serdülőkor, amikor a barátok, szerelem, a házibulik válnak a legfontosabbá a fiatalok életében. Mint oly sok minden mást, betegségüket is felesleges kötöttségként élhetik meg, hajlamosak elhanyagolni a diétájukat és gyógyszerelésüket, emellett a megnövekedett tápanyag igény is problémákat okozhat. A szokásos egészségügyi kontroll alkalmával érdemes ezekről a problémákról is konzultálni az orvossal. Ebben az életkorban különösen veszélyt jelenthet az alkohol és dohányzás. Sok fiatal szerint a jó házibulihoz, a jó hangulathoz elengedhetetlen az alkohol, a cukorbetegeknek, azonban fontos tudniuk, hogy az alkohol heveny anyagcsere-szövődményeket, erős vércukorszint emelkedést, a hányás súlyos ketoacetózist okozhat. A dohányzás érszűkítő hatású, mely a később kialakuló érrendszeri betegségek, ér-szövődmények miatt káros.

A nem vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség következményei, szövődményei

A fel nem ismert vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegségnek komoly szövődményei lehetnek. Például környéki ideggyulladást és szemidegyulladást, súlyosabb esetben vakságot, szürkehályogot, súlyos vesekárosodást, impotenciát, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat.

A nem megfelelően kezelt diabétesz gyanúját keltheti, ha megfelelő étrend, inzulin vagy gyógyszer szedése ellenére a beteg másfél liternél jelentősen több folyadékot fogyaszt, sokat vizel, hirtelenül meghízik, vagy lefogy. Amennyiben nagymértékben emelkedik a vércukorszint, az anyagcserezavar következtében a vizeletben savanyú vegyhatású anyagok, aceton jelenik meg. Ha a beteg ebben az esetben nem fordul orvoshoz, nem változtatnak étrendjén, inzulin, gyógyszer adagján, súlyos anyagcserezavarral járó diabeteszes kóma alakulhat ki.

A magas vércukorszinttel járó eszméletvesztést hiperglikémiás kómának nevezzük, a beteg elveszti eszméletét, légzése méllyé, szakaszossá válik, lehelete acetonszagú, ez a súlyos, életveszélyes állapot azonnali orvosi ellátást igényel.

Fiatalkori cukorbetegségben a vércukorszint esésével járó hipoglikémiás kóma a gyakoribb, mely nyugtalansággal, szédüléssel, hidegverejtékezéssel, szapora szívveréssel, majd hirtelen eszméletvesztéssel jár. A hipoglikémiás kóma könnyen megelőzhető, kivédhető 4-5 szem kocka vagy szőlőcukorral, majd kenyér, sütemény fogyasztásával.

A betegség megelőzése

Az 1-es típusú diabétesz kialakulását sajnos nem lehet befolyásolni, megakadályozni. A 2-es típusú diabétesz kialakulása az esetek jelentős részében viszont egészséges életmóddal megelőzhető lenne. A 2-es diabétesz gyakran az elhízás, a nem kezelt magas vérnyomás, a stressz, a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, mozgásszegény életmód következtében alakul ki.

Míg az 1-es típusú cukorbetegség visszafordíthatatlan, autoimmun betegség, mely inzulinkezelést igényel, addig a 2-es típusú megfelelő étrenddel, gyógyszerekkel inzulin nélkül is egyensúlyban tartható.