A csecsemőkori refluxról

A csecsemőkori refluxról

Az édesanyák többsége aggódva figyeli gyermeke súlygyarapodását. Eleget hízik-e a pici,megfelelő-e a súlyfejlődése? Csecsemőkorban gyakori panasz az étkezések után jelentkezőbukás, mely tovább fokozhatja aggódásukat. Az esetek többségében átmeneti panaszról van szó, azonban fontos ismernünk, mit tehetünk a tünetek enyhítésének érdekében, illetve mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.


Természetes jelenség

Étkezés során, az elfogyasztott táplálék a szájból a nyelőcsövön keresztül agyomorba jut, majd útját a bélrendszer felé folytatja.- magyarázza dr. Hidvégi Editgyermekgasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Egyes embereknél azonbanvisszafelé is lejátszódik ez a folyamat: a gyomor keverő mozgása során nemcsak a patkóbélfelé jut a gyomortartalom, hanem - ha rossz a nyelőcső alsó záróizmának működése - visszais folyhat a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Ezt a jelenséget nevezzük refluxnak.

A kis csecsemőknél ez a bukás jelensége, amelyet szinte minden anyuka tapasztalhat. Azértbüfiztetik a babákat etetés után, hogy a sok lenyelt levegő ne feszítse túl a gyomrot, rontva anyelőcső záróizom záró funkcióját. Attól függően, hogy az anyatej, vagy tápszer mennyi ideigvolt a gyomorban, egészen folyékony állapotban, vagy - később - túrós csapadék formájábanjöhet vissza a szájba, illetve köpheti ki a kis csecsemő. Ez az első hónapokban szintetermészetes dolog, amíg a baba csak kis mennyiséget bukik vissza, fejlődése normális. A kismennyiség nagyjából az etetés után 5-10 percig jelentkező, két-három kortynak megfelelőtáplálékot jelent. A bukások egyik gyakori és igen egyszerű magyarázata, ha a gyermek túlettemagát, ilyen esetekben, egyszerűen csak a felesleget böfizi fel.

Megfelelő súlygyarapodás

A gyakori bukások láttán az édesanyák könnyen elbizonytalanodhatnak, vajon eleget eszik-e a pici, megfelelő ütemben fejlődik-e? Napjainkban már a kisgyermekes háztartásoktöbbségében található csecsemő mérleg, melynek segítségével otthon is ellenőrizhetjük agyermek gyarapodását. Ez egyrészt nagy segítség, hiszen így könnyen nyomon követhetjüka kicsi súlyfejlődését, azonban sok esetben fokozhatja is az édesanyák aggódását.Amennyiben napi egy alkalommal, esetleg az esti fürdetéssel összekötve rendszeresenmérjük a gyermeket, s így havi kb. 400-500 gramm súlygyarapodást tapasztalunk, nyugodtaklehetünk, gyermekünk megfelelően fejlődik. Természetesen a súlygyarapodás az elsőidőszakban intenzívebb és bizonyos hatásokra, akár időjárás változás, vagy fogzás a gyermeksúlynövekedése átmenetileg lelassulhat, azonban, ha fél éves korára eléri születési súlyakétszeresét, nincs ok aggodalomra.

Intő jelek

A bukások gyakorisága nagyjából a gyermek fél éves korára fokozatosan csökken. Egyrésztez időre a gyomor záróizma megerősödik, másrészt a gyermek ennyi idősen már felül, ígykevesebb időt tölt fekve, mely szintén bukást eredményezhetett. Ezek mellett a hozzátáplálássorán bevezetett sűrűbb táplálékoknak is köszönhető a kevesebb visszabukott étel.

Azonban, ha az etetés során a csecsemő fejét hátraszegi, fájdalmasan sír, rendszeresennagyobb mennyiség jön vissza a gyomorból, illetve a gyermek súlyfejlődése is jelentőselmaradást mutat- ekkor már reflux betegségről beszélünk és orvosi segítségre szorul. Intő jellehet, ha a gyermek nem csak az étkezéseket követő 5-10 percben, de akár egy órával későbbis rendszeresen bukik.

Vizsgálatok

A tünetek kivizsgálása minden esetben fontos. Egyrészt az orvosi vizsgálatot követően,amennyiben az orvos semmilyen rendellenességet nem állapít meg, az édesanyákmegnyugodhatnak, illetve tanácsokat kaphatnak, melyekkel csökkenthetők a tünetek.Másrészt feltárulhatnak a gyakori bukás hátterében meghúzódó olyan egyéb súlyosbetegségek is, mint például a gyomorszáj szűkület. Ez a betegség 4-7 hetes fiúk körébenfordul elő, kezelése sebészeti beavatkozást igényel.A súlyfejlődés elmaradásának más okai is lehetnek, melyek közül az egyik legegyszerűbb, haa tápszert nem megfelelően (pl. túl hígra) készítik el.

Kezelés

A csecsemőkori bukás az esetek jelentős részében nem igényel gyógyszeres kezelést.Anyatejjel táplált babák esetében sajnos az anyai diéta nem segítheti a tünetek csökkentését.Tápszeres csecsemőknél a sűrűbb, ú.n. AR (antireflux) tápszerek adása ajánlott. A gyermeketnaponta többször, kisebb mennyiségekkel tápláljuk, s az étkezéseket követő fél órábanlehetőleg ne fektessük le. Javasolni lehet, hogy az ágy fejrészét emeljék meg, hogy a felsőtestfél fekvő helyzetben kicsit magasabban legyen. Ez is segíthet a refluxos panaszokcsökkentésében, megszüntetésében. Ha ezek a módszerek nem bizonyulnak eredményesnek,akkor jön szóba a gyógyszeres kezelés. A babák refluxa általában fél-egy éves korramegszűnik. Jelenlegi ismereteink szerint a refluxot megelőzni nem lehet, családi hajlammutatkozik ebben a betegségben is.

Fontos a korai diagnózis

A reflux pontos diagnózisa a komolyabb szövődmények elkerüléséhez is szükséges. Akezeletlen betegség a későbbi életkorokban kiválthat köhögést, sípoló légzést, orrfolyást,arcüreggyulladást, mellkasi fájdalmat. A nyelőcső nyálkahártya felmaródása miatt vérzésléphet fel, később gyomorszáj szűkület alakulhat ki. A reflux során visszajövő levegőböfögést, a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt, esetleg kellemetlenszájszagot okozhat, a szájba kerülő savas gyomortartalom pedig, hosszú időn át hatva akár afogzománcot is kikezdheti.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó írások