A babák bírják a zenét! De miért?

A babák bírják a zenét! De miért?

Finn és brit kutatók felfedezték, hogy a csecsemők reagálnak a zene ritmusára, tempójára és sokkal megnyerőbbnek találják azt, mint a beszédet. A felfedezés az 5 hónapos és 2 év közötti csecsemők vizsgálatán alapszik, miszerint a csecsemőknek veleszületett adottsága, hogy ritmikus mozgással reagálnak a zenére.

2015.09.12

A kutatás vezetői a Yorki Egyetem professzorra, Dr Marcel Zentner és Dr Tuomas Eerola a finn Jyvaskyla Egyetemről voltak.

,,A kutatásainkból arra következtetünk, hogy a zene üteme, és nem más sajátságai, mint például a dallam miatt reagálnak pozitívan a zenére a csecsemők”- mondta el Dr Zentner.

,,Továbbá azt is észrevettük, hogy a csecsemők minél jobban követték a zene ritmusát, annál többet mosolyogtak. Továbbra sem ismert, hogy miért fejlődött  ki az embereknél ez a bizonyos hajlam. Az egyik lehetőség az, hogy ez a természetes kiválasztódás másik célpontja volt, amely véletlenül kapcsolatban áll a zenével.”

A babák bírják a zenét! De miért?

A csecsemőkkel különböző hangingereket hallgattattak, klasszikus zenét, ütemes ritmusokat és beszédet egyaránt. Az ezekre történő spontán mozgásukat videokamerával és egy speciális mozgásrögzítő technológiával egyaránt rögzítették.

A felvételeket a különböző ingerek szempontjából hasonlították össze. Hivatásos balett-táncosokkal szintén elvégezték ezt a kísérletet, hogy elemezhessék, mennyire egyezett a csecsemők mozgása a zene ritmusával. Az eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat korai internetes kiadásában jelentették meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek