5 trükk, hogy egészségesen egyen a gyerek

5 trükk, hogy egészségesen egyen a gyerek

Nem eszi meg a zöldséget? Ki nem állhatja a gyümölcsöt? Csak tésztán élne? Tippeket adunk gyermeketetéshez.

1. Utánozás majomszokás
Akár tudomásul vesszük, akár nem, gyerekeink minket utánoznak, így tanulnak meg sok mindent az életről. Ezért aztán nem meglepő az sem, hogy azt eszik szívesen, amit mi magunk is szívesen eszünk. Ha egy új ételt szeretnénk megkóstoltatni velük, nem az a jó módszer, hogy a csak lerakjuk eléjük. Kezdjük el enni mi, felnőttek, és akkor a gyerek is szívesen megkóstolja. Ugyanez igaz fordítva is: ha nem szeretnénk, hogy a csemete sok chipset és csokoládét zabáljon, mi magunk se vigyük túlzásba. Vagy legalább ne előttük tömjük magunkba a sok egészségtelen édességet.

2. Legyen színes és szép
Vannak anyukák, akik egész kis festményeket képesek alkotni a tányérra, ezért aztán nem nagy csoda, hogy a gyerek szívesen eszik meg bármit. Ezt a trükköt nyugodtan kipróbálhatjuk otthon is, még akkor is, ha a mi alkotásaink nem sikerülnek ilyen szépen. És nem is kell minden egyes nap, elég akár csak hétvégén. Még több ötlet itt.

5 trükk, hogy egészségesen egyen a gyerek

3. Segítség!
Az egyik legsikeresebb stratégia, ha bevonjuk a gyereket a főzésbe. Természetesen ez az egyik legidőigényesebb is, hiszen egy kölyökkel megfőzni egy ételt biztosan kétszer olyan hosszan tart, mint egyedül. Ettől függetlenül néha megéri odaállítani őket a konyhapulthoz, mert ha közreműködhetnek, szívesebben is esznek.

4. Egészséges uzsonna
Mikor megyünk a gyerekért az iskolába vagy az edzésre, rendszerint éhes, nassolna valamit. Ilyenkor befutunk az első pékségbe, és veszünk kakaós csigát, kókuszgolyót, ami nem éppen egészséges nassolnivaló. A lelkiismeretes (és ráérő) anyukák ezzel szemben reggel bekészítenek egy dobozba répát, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kekszet, sajtkockákat, így mindig van náluk valami, ami egészséges, és csillapítja a hirtelen étvágyat.

5. Keverjük!
Tessék fiam, itt egy kis brokkoli, edd meg szépen! – viszonylag kevés az olyan gyerek, aki ezek után szívesen elropogtat egy nyers brokkolirózsát (bár az én lányom pont ilyen). Fogadjuk el, hogy vannak ételek, amelyeket akkor sem eszik meg a gyerek, ha meggebedünk. Ilyenkor jöhetnek a jól bevált trükkök: keverjünk a fasírtba darált répát és brokkolit, csak ügyeljünk rá, hogy se zöld, se narancsszínű darabok ne látszódjanak ki. Ha ki nem állhatja  a húst, nyugodtan pürésítsük bele a krumplifőzelékbe, nem fogja észrevenni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek