5 dolog, ami miatt nem esel teherbe

5 dolog, ami miatt nem esel teherbe

A legtöbb nő életében eljön a pillanat, amikor gyermeket szeretne, de éppen akkor nem sikerül teherbe esnie. Sokszor hónapokig tart a próbálkozás, amit elkeseredés követ, pedig lehet, hogy csak valami banális dolog a sikertelenség okozója.

5. Ha rendszeresen sportolsz, testsúlyod normális, erős vagy és tele energiával, minden esélyed megvan rá, hogy teherbe ess. A túlzásba vitt sportolás azonban befolyásolja a termékenységet, egyes kutatások szerint azok a nők, akik hetente 5 óra, extrémen megterhelő mozgást végeznek, nehezebben esnek teherbe.

 

4. Érdemes ügyelni a BMI-értékre, akár túl magas, akár túl alacsony, a hormontermelés nem működik megfelelően. Az alultáplált nőknél nem ritka, hogy kimarad egy-egy menstruáció, és egyáltalán nem történik peteérés, emiatt pedig a terhesség sem lehetséges. A túlsúlyosak szervezetében azonban sokszor túlzottan sok férfihormon termelődik, ami szintén akadályozza a termékenységet.

 

5 dolog, ami miatt nem esel teherbe

 

3. Egyes kutatások ijesztő eredményekről számoltak be a vegyi anyagok és a teherbe esés kapcsolatát illetően: a káros vegyszerek 29 százalékkal csökkentik a teherbeesés valószínűségét, ilyenek a dibutil-ftalát, a formaldehid és a toluol, mindegyiket vegyipari alapanyagként használják. Ilyen van például sok körömlakkban, hogy folyékony maradjon.

 

2. A pajzsmirgy alul- vagy túlműködése komolyan befolyásolja a menstruációs ciklust és így a teherbeesést is. Ha erre gyanakszol, mindenképp fordulj orvoshoz.

 

1. A legtöbb baj és egészségügyi probléma okozója, a stessz most sem maradhat le az ötös listáról. A túl sok idegeskedés, munka, tanulás, család, kevés pihenés és kikapcsolódás mind-mind hátráltathatja a teherbeesést. Ha kimarad egy menstruáció, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, és ha nem lát problémát, lazítani kell egy kicsit a gyeplőn.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek