4 tipp, hogy a kicsi leszokjon a biliről!

4 tipp, hogy a kicsi leszokjon a biliről!

Minden szülő életében eljön a pillanat, amikor a pelenkás totyogót lassan szobatisztaságra kellene nevelni: már csak az a kérdés, hogy mi a legjobb megoldás?

Amikor a tanácstalan szülő bemegy a boltba, hogy segítséget kérjen a baba bilire, majd WC-re szoktatásához, az eladók számos segédeszközt igyekeznek ajánlani neki, de valóban szükségünk van minderre? Szakemberek szerint csak négy alapvető dolog kell ahhoz, hogy a baba a pelenka elhagyása után rövid időn belül szobatiszta legyen.

4 tipp, hogy a kicsi leszokjon a biliről!

1. Előszöris megfelelő biliszék és ülőke: mivel a legtöbb WC-ülőke túlságosan nagy a kisgyermekek számára, és nem tudnak kényelmesen rájuk ülni, sőt, fel sem érik azokat rendesen. Szerezzünk tehát be egy gyermekek toalett-használatához alkalmas szerkentyűt, biliszéket, vagy olyan ülőkét, amely a felnőtt WC-ülőkére rakható!

Segít, ha mindkettőt veszünk, és a gyermekre bízzuk, melyikre ül szívesebben. Ne feledjük, ha maga választ, akkor általában hajlandóbb is azt a valamit használni a baba!

2. Egy kis széket mindig érdemes tartani a fürdőszobában, nem csak azért, mert a baba nem éri fel egyszerűen a mosdót, hanem a WC-re ülés megkönnyítése érdekében is. Ugyanakkor nem fogja kihagyni az alapos kézmosást WC-használat után, ha könnyedén elérhető számára a csap.

3. A „szobatiszta” könyvek: a fürdőszobában legyenek gyerekkönyvek, hogy szórakoztassák a kicsit, amíg ül a vécén. Néhány kötet éppenséggel szólhat arról, hogyan kell átszokni a bilire, illetve a WC-re. Ez az „irodalom” is a WC-re nevelés remek eszköze. Minden könyv jó azonban, amely a gyermek érdeklődését felkelti, leköti a figyelmét és ennél fogva a WC-n is tovább fog ülni, majd lassan megszokja a használatát.

4. A WC-fedélen legyen biztonsági zár! Valójában kissé megbonyolítja a helyzetet, ha mi magunk szeretnénk elvégezni a dolgunkat, óvja viszont a túl kíváncsi gyermekeket a különböző bizarr balesetektől. Jelentős veszélyeket rejt a vécé: védjük meg a babát az ujj-becsípéstől vagy a fulladástól!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek