Lombhullás, foghullás

Lombhullás, foghullás

Vége a nyári vakációnak, sok gyereknek az iskolakezdést jelzik a hulló levelek – és a hulló fogak is. Az első osztály izgalmai mellett – milyen iskolatáskát vegyünk?, gyermekünk tolltartóján melyik mesehős mosolyogjon? – tervezzünk be egy látogatást is a fogorvoshoz akkor is, ha szerintünk semmi probléma sincs!

A maradandó fogak előtörése 5-6 éves korban kezdődik. Érdemes tudni, hogy bár a fogváltás általában az alsó nagymetsző tejfogakkal indul, igaz, ezt megelőzheti a 6. maradandó fogak, tehát az első nagyőrlők előbukkanása a tejfogak mögött.

Mivel ezek az őrlőfogak anélkül jelennek meg, hogy kiesnének a tejfogak, sokan észre sem veszik, hogy gyermeküknek négy foggal több van a szájában. Pedig előtörésüktől kezdve figyelmet kell fordítani rájuk. Ez azért nagyon fontos, mert ezek azok a maradandó fogak, amelyek a leghamarabb jelennek meg a szájban – tehát a legtöbb, szuvasodáshoz vezető hatás ezeket éri.

Óvni az őrlőket

A dolgunk egyszerű: fogmosáskor a fogkefével hátrébb kell nyúlni, hogy az előbukkanó őrlőket is megtisztítsuk az ételmaradékoktól, lepedéktől. Ám ez nem is olyan könnyű, hiszen a maradandó fogak formája eltér a tejfogakétól.

Amint megjelennek az első őrlők, szóba kerülhet a barázdazárás mint megelőző beavatkozás. Ilyenkor tulajdonképpen a fogak rágófelszínén található csücskök közötti, nehezen tisztítható barázdákat töltik fel, hogy oda ne ragadhasson be az étel, ezzel megelőzve a szuvasodást. Annak eldöntése, hogy ez szükséges-e és ha igen, mikor, a fogorvos dolga. Mindenképpen meg kell várni, hogy a fog teljesen előtörjön, nem lóghat a rágófelszínre íny, de az előtöréstől számított egy éven belül el kell készíteni a barázdazárást!

Foghíjasan

Sokkal látványosabb és meghatározóbb élmény, amikor a metszőfogak kezdenek el mozogni, majd a gyermek néhány hétig foghíjasan vigyorog. Nem kell megijedni, illetve kímélni sem kell ezeket a lötyögő fogakat. Nyugodtan eheti a gyerek ugyanazokat az ételeket, mint eddig, sőt, bátoríthatjuk, hogy harapjon almába vagy hasonló, keményebb gyümölcsbe, zöldségbe, hogy kiforduljon a foga. Ha a kiesett fogat véletlenül lenyeli, az sem baj, legfeljebb a tejfoggyűjtemény is foghíjas lesz.

 Lombhullás, foghullás

Egyébként a bátrabb szülő a nagyon mozgó, már zavaró tejfogat megragadhatja egy gézlappal, hogy ne csússzon ki az ujjai közül, és egy határozott mozdulattal ki is húzhatja. Vérzéscsillapításként hajtogassunk egy kis bucit egy steril gézlapból, és kérjük meg a gyermeket, hogy harapjon rá 10 percig.

Zsúfoltság

Ha viszont a maradandó fog a tejfog előtt vagy mögött jelenik meg, keressük föl a fogorvost. Ilyen esetben fontos, hogy az útban lévő tejfogat minél hamarabb eltávolítsuk, hogy a maradandó fog az ajakizmok és nyelv segítségével visszatérhessen a megfelelő helyre. Lehet, hogy a tejfog eltávolításához felületi (zselés) vagy mélyebb (injekciós) érzéstelenítésre is szükség lesz, attól függően, hogy a tejfognak mennyire szívódott fel a gyökere. Mindenesetre a gyermeknek semmit sem szükséges előre elmondani, nehogy megijesszük – inkább hagyjuk, hogy a fogorvos magyarázzon el neki mindent!

Színskála

A tejfog elvesztését követően rövid időn belül megjelenik a maradandó fog. Sok szülő akkor szokott megijedni, amikor észreveszi, hogy a maradandó fog színe sötétebb, sárgásabb, mint az elődjéé. Ám ezzel semmi baj sincsen: a maradandó fogak szerkezete és molekuláris összetétele eltér a tejfogakétól, ezért a színük is más. Amíg a gyermek fogazata vegyes, tehát van a szájában tej- és maradandó fog is, az egymás mellett lévő eltérő fogak közötti színkülönbség szembetűnőbb. A probléma akkor kezdődik, ha az árnyalatok közötti differencia oka a fogakon található lepedék vagy fogkő. Ezek eltávolítása fogorvosi beavatkozást igényel, és hasonlóan történik, mint a felnőtteknél.

A leghasznosabb, persze, a megelőző odafigyelés. A fogkő ugyanis lassan, folyamatosan képződik a fogakon maradt lepedékből. Érdemes a szülőnek a gyermek 8-9 éves koráig részt venni a fogmosásban. Ha kialakult a megfelelő kézügyesség, akkor is jó eleinte, ha még a szülő is megmossa a gyermek fogait a fogmosás végén, később pedig ellenőrizze le, hogy nem maradt-e lepedék a fogakon.

Számon tartani

Fontos, hogy a szülő figyelemmel kövesse, hogy melyik tejfog mikor esett ki. Normálisnak tekintendő a fogváltás menete, ha a tejfog elvesztésétől számított 6 hónapon belül megjelenik a maradandó fog. Ha fél év elteltével sem látjuk a maradandó fogat, akkor mindenképpen keressük fel a fogorvost, esetleg a fogszabályozó szakorvost, mert ilyenkor valamilyen probléma áll fent: lehet, hogy a maradandó fog csírája visszamarad a növekedésben, de az is lehet, hogy hiányzik a csíra. Ezeket csak röntgen segítségével lehet eldönteni. Ilyen esetben érdemes panoráma (vagy OP) felvételt készíteni, mert azon az összes fog látszik – lehetséges, hogy így derül fény egy olyan eltérésre, ami csak jóval később jelentkezne!

Rendszeresen

Mindezekből látható, hogy a rendszeres fogorvosi kontroll elengedhetetlen még az ilyen sűrű, ügyes-bajos teendőktől zsúfolt időszakokban is, mint az iskolakezdés hónapja. Sőt, a fogváltás kezdete után, amíg az be nem fejeződött, érdemes akár három, de legalább hat havonta felkeresni a fogorvost! Hiszen mindig sokkal egyszerűbb és költségkímélőbb megelőzni a problémát, mint a már meglévő bajt orvosolni, legyen az egy fájós fog, vagy akár egy állcsont-rendellenesség!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek