Zsírsavakkal a száraz szem ellen

Zsírsavakkal a száraz szem ellen

A Harvard Egyetem orvosi karának kutatói felfedezték, hogy alfa-linolénsav tartalmú szemcsepp segítségével jelentősen csökkenthetők a száraz szem tünetei.

A száraz szem szindróma egy olyan betegség, mely során nem termelődik elegendő könny ahhoz, hogy a szemet nedvesen tartsa, ezért az irritált lesz és következményesen gyulladás alakul ki. A szindróma többféle tünet formájában jelentkezhet, ezek között van a szemégés, vagy az állandó viszketés. A betegség csak az USA-ban 10 milliónál is több embert érint, akik többnyire nők, és gyakran vezet látási vagy vezetési problémákhoz. Ezen kívül a szemészeti vizsgálatra jelentkezők nagy többsége is emiatt érkezik. Az eddig alkalmazott kezelési módok azonban mind hatékonyság, mind pedig mellékhatások tekintetében nem voltak elég jók.

Dr. Reza Dana professzor munkatársaival háromfajta zsírsavat próbált meg a betegség kezelésére felhasználni: 0,2 százalékos alfa-linolénsavat (egy omega-3 zsírsav), 0,2 százalékos linolénsavat (omega-6 zsírsav) és 0,1 százalékos linolénsav és 0,1 százalékos alfa-linolénsav keveréket tartalmazó oldatokat. Naponta egy cseppet adagoltak a betegségben szenvedő egerek szemébe szemcsepp formájában. Megállapították, hogy az alfa-linolénsavat tartalmazó oldatok hatékonynak bizonyultak a betegség tüneteinek csökkentésében, valamint a szaruhártyát borító hám sérülései is jelentősen csökkentek a kontroll csoporthoz képest.

Jelen vizsgálatunk az első, mely a helyileg alkalmazott zsírsav betegség tüneteit csökkentő hatását bizonyította mind molekuláris, mind pedig sejtes szinten. A zsírsavak szájon keresztül történő alkalmazásához képest a szemcsepp sokkal nagyobb hatékonyságot, sokkal kevesebb mellékhatást és nagyobb kezelési rugalmasságot biztosít. Reméljük, hogy eredményeink alapján hamarosan klinikai vizsgálatok során is igazolhatjuk embereknél történő használhatóságát és hatékonyságát" - fejtette ki Dr. Dana.