Zólyomi Zsolt: „Megérzem a betegségek szagát”

Zólyomi Zsolt: „Megérzem a betegségek szagát”

Olyan, mint egy hollywoodi sztár, aki szürke pólót és baseballsapkát visel, hogy elsőre egy laza egyetemistához hasonlítson. Közben pedig ő „a magyar Orr”, az a parfümőr, akit a legnagyobb világmárkák illatfejlesztői hívnak fel, ha elakadtak valamiben. Egy kávézó teraszán beszélgetünk elegáns parfümériája mellett, amiről azt mondja, csupán „hobbi” a többi tevékenysége mellett.

Az orrunk nem csap be, igaz?

Igen, hihetünk a szaglásunknak, ami az egyik legősibb, legintimebb érzékelés. Az illatok önkéntelenül is hatnak ránk: onnantól kezdve, hogy itt a sarkon kiszálltál a metróból, és a pékség felől megcsapta az orrodat a csokis croissant illata, s úgy érezted, venned kell egyet, pedig nem is voltál éhes… Ráadásul az illatok érzelmekkel telítődve raktározódnak el bennünk, talán egész életünkre. Ezeket a hatásokat tudatosan is fel lehet használni.

Hogyan?

Akár olyasvalamihez is társíthatunk illatot, amiről elsőre nem is gondolnánk! Például a bankszektorból is érkeznek megrendelőim.

Zólyomi Zsolt: „Megérzem a betegségek szagát”

A pénznek nincs szaga? Dehogynem! Illatokkal erősíthetjük azt az érzést, hogy mediterrán típusú, barátságos üzletemberek vagyunk, akivel könnyű lesz a megegyezés. De ha azt akarod elérni, hogy megbízható, svájci bankár benyomását keltsd, azt is megoldom.

Akár az egészségügyben is alkalmazhatók az illatok?

Fogorvosok is megkerestek már azzal, hogy milyen illatokat lehetne alkalmazni annak érdekében, hogy feljebb emelkedjen a páciensek fájdalomküszöbe. Persze nem a végtelenségig, hiszen van az a fájdalomszint, amitől Piedone is elbődülne, de a vanília, a kumarin vagy a mesterségesen előállított ámbrás illatok bizonyítottan enyhítik a fájdalmat.

Mi mindent érzel meg egy ember illatából?

Mindent! Na jó, azt nem, hogy hány százalékos kamatra vett fel hitelt. De megérzem például a félelmet. Vagy bizonyos betegségeket, egyes daganattípusokat vagy a bélvérzést. Már arra is gondoltam, hogy egy rövid kurzus keretén belül meg tudnám tanítani a traumatológus orvosoknak, hogy például a sürgősségire mérgezéssel behozott gyerekkel kapcsolatban – amikor minden perc számít – hogyan zárják ki minél gyorsabban a téves diagnózisokat. A ciánmérgezés például jellegzetes illattal jár. Fel tudok építeni olyan illatutánzatokat, modellillatokat, amelyek alapján az erre fogékony orvosok képesek lennének megtanulni egy-egy betegség vagy mérgezés jellemző illatjegyének felismerését.

„Ki tudod kapcsolni” a szaglásodat?

Én igen, de te nem.

Milyen illat áll jól nekünk?

Alapvetően három tényezőtől függ, hogy milyen illat illik hozzánk. Az egyik az, hogy milyen illatokat szeretünk, vagy nem szeretünk magunkon és magunk körül érezni. Ez azoknak az illatos tapasztalatoknak a halmaza, amit életünk során összegyűjtöttünk. A másik a genetikai adottságok összessége, a test, a bőr saját, egyedi illata, az úgynevezett „kémia”. A harmadik pedig az aktuális életcéljaink, hiszen nem ugyanazzal a parfümmel érdemes az esti randevúra indulni, mint egy komoly állásinterjúra.

Nekem van egy ikertestvérem, tehát genetikailag sok bennünk a közös, mégis más illatokat választunk. Ha például szeretted a nagymamád meggyes pitéjét, akkor a meggy illata mindig is nosztalgiát, békebeli érzéseket ébreszt majd benned. Ha pedig az általános iskolai tornatanárod fültövön vágott, ahányszor csak nem tudtál felmászni a kötélre, akkor minden olyan illatösszetevőre összerándul majd a gyomrod, ami az ő dezodorjára emlékeztet.

Miért nincsenek nálad nemek szerint kategorizálva a parfümök?

Mert ezt szakmailag hülyeségnek tartom. A kategóriákat a marketing gyártja. A női parfüm dobozára egy dekoltázst biggyesztenek, a férfiéra meg egy szőrös sportolólábat. Pedig lehet, hogy azt az illatot az alkotó egy olaszországi nyaralás emlékeiből építette fel: akkor ez most női vagy férfi illat? Aki viseli, azon majd férfiassá vagy nőiessé válik ugyanaz az illat!

Azt mondtad, egyfajta kultúrmissziót is végzel.

Igen, igyekszem terjeszteni az illatokról szóló ismereteket. Ha már kaporszakállú vénember leszek, szeretnék illatórákat tartani az általános iskolákban. Hiszen van rajz-, technika- és énekóra, szóval a többi érzékünket karban tartjuk, de a szaglásról nem esik szó. Persze nem kell mindenkinek azzal foglalkoznia, amivel nekem, de egy képzettebb orrú kisgyerek később kifinomultabb ízléssel rendelkezik majd. Például az alkoholhoz sem a mennyiség, hanem a minőség oldaláról közelít majd, és ínyenc módjára választ majd a borok közül, legalábbis reményeim szerint.

Névjegy:

Zólyomi Zsolt parfümőr

Gyerekkorában szaglás alapján megmondta, hogy a boltból hozott friss tej nem jó. A múzeumokban kőszobrokat szagolgatott.

Többféle végzettsége van, egyebek mellett gyógynövény-biológus diplomát szerzett az ELTE-n.

A parfümkészítést Jean-Paul Gerlain Versailles-ban alapított világhírű iskolájában sajátította el.

Személyre szóló parfümöket is készít. Ez egyéves munka.

Nyomozókutyákkal is versenyre kel. Több bizonyíték közül szaglás alapján ki tudja választani azt, amelyiket korábban a gyanúsított megérintett.

Nem köt üzletet olyasvalakivel, akinek nem tetszik az illata.

Gyűjti a régi parfümös üvegcséket.

Nagy álma a valaha európai hírű magyar parfümipar újraélesztése.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek