Zöldségekkel a szívbetegség ellen

Zöldségekkel a szívbetegség ellen

A szív koszorúereinek elmeszesedése gyakran vezet következményes szívbetegséghez vagy szívinfarktushoz. A táplálkozás és az érelmeszesedés kapcsolatát már több tanulmány is vizsgálta, egy amerikai kutatócsoport most állatkísérletben igazolta a zöldségfogyasztás jótékony hatását.

Az erek elzáródása (ateroszklerózis) kialakulásának elején zsírok rakódnak le az erek falában, melyek ún. plakkokat alkotnak. Ezekre a plakkokra később vérrögök rakódhatnak, amelyek beszűkítik az erek üregét, akár teljesen elzárva azt. A folyamat különösen a szív koszorúeret veszélyezteti.

Az amerikai Wake Forest Orvostudományi Egyetem kutatói egereken vizsgálták az étrend és a plakkok lerakódása közötti összefüggést. Kísérleti egereik felét zöldségmentes étrenden tartották, míg a másik fél zöldségekben gazdag (pl. brokkoli, sárgarépa, bab) diétát kapott. 16 hét elteltével a második csoportba tartozó egerek plakkjainak kiterjedése mintegy 38 százalékkal volt kisebb, mint az első csoportba tartozó egereké.
"Noha mindenki tudja, hogy a zöldségek fogyasztása jó hatású, eddig még senki sem igazolta, hogy megakadályozzák az ateroszklerózis kialakulását" - foglalta össze kutatásaik lényegét Dr. Michael Adams, a kutatás vezetője. "A pontos hatásmechanizmust még nem ismerjük, de úgy tűnik, hogy a különféle zöldségekben gazdag diéta csökkenti az érelmeszedést és ezáltal a szívbetegségek kockázatát" - tette hozzá.