Zöld teával az egészségünkért

Zöld teával az egészségünkért

Egy japán tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása csökkenti a szív- és keringési betegségek, illetve az ezek következtében fellépő halálozás kockázatát. A több mint 40000 résztvevővel készült kutatás azt is kimutatta: ugyanez nem igaz a rák kialakulására, illetve az ezzel kapcsolatos halandóságra.

A kutatók állatkísérletekből kiindulva embereken végzett kutatások során azt vizsgálták, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása preventív szer-e rák és kardiovaszkuláris betegségek ellen.

A tanulmányban (The Ohsaki Study) 40535, 40-70 éves ember vett részt, a kutatók az 1994 és 2010 közötti teafogyasztás orvosi és társadalmi-gazdasági adatait, illetve a halálozási arányokat vizsgálták.

Azoknál, akik naponta öt vagy több csésze teát fogyasztottak, az alkalmankénti teaivókhoz képest - akik naponta egy csészénél kevesebbet ittak - 16 százalékkal csökkent a halálozási kockázat és 26 százalékkal csökkent a halálos szív- és keringési betegségek kialakulásának veszélye. Nőknél a kockázatcsökkenés még magasabb volt: a szív- és keringési betegségek tekintetében 31 százalék.

A teafogyasztás és a rákhalandóság közötti összefüggés nem volt kimutatható. A fekete teának vagy a félig fermentált teának a vizsgált paraméterekre nem volt hatása.

A tanulmány szerzői a zöld tea kedvező hatásait mindenekelőtt a benne található polifenolok antioxidáns hatásaira vezetik vissza. Elképzelhető a zöld tea kedvező befolyása olyan betegségekre is, mint a magas vérnyomás és a túlsúly.

A szerzők szerint ahhoz, hogy a zöld tea potenciálját pontosabban megállapíthassák, további tanulmányok szükségesek. Biztató, hogy a kutatók úgy vélik, a növény helyesen alkalmazva kedvező árú és hatásos szer lehet ezeknek a súlyos betegségeknek a megelőzésére.