Zöld teával a szepszis ellen

Zöld teával a szepszis ellen

A zöld tea egyik legfőbb komponense elixír lehet a súlyos, bakteriális fertőzésre adott abnormális immunválasz miatt kialakuló szepszis ellen - állítják a Feinstein Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai. Dr. Haichao Wang munkatársaival több tucat kínai gyógynövény eredetű hatóanyag súlyos, bakteriális fertőzésre adott kóros immunválasz talaján kialakuló szepszis elleni hatékonyságát vizsgálta.

Azt tapasztalták, hogy a zöld tea egyik fontos alkotóeleme képes volt meggyógyítani a vizsgált egereket a halálos súlyosságú szepszisből.

A kutató munkatársaival korábban már felfedezett egy olyan fehérjét, a HMGB1-et, mely a szepszis végstádiumában jelenik meg. Keresni akartak egy olyan anyagot, mely megakadályozza ennek a fehérjének a megjelenését, melyről azt feltételezték, hogy elősegíti a halálos szepszis súlyosbodását.

A modern orvostudomány még mindig nem tud sokat tenni az egész szervezetet érintő, súlyos bakteriális fertőzéssel szemben. A legmodernebb kezelési módszerek ellenére a betegek felénél a kialakult szepszis halálos. A kutatók a zöld tea EGCG nevű hatóanyagát adtak szeptikus állapotú egereknek emberre vetítve 10 csupornyi tea mennyiségben. A kísérlet során az egerek túlélése 53 százalékos maradt abban a csoportban, amelyik nem kapott, viszont 82 százalékra javult abban, amelyik kapott.

"Klinikusként már annak is nagyon örülnénk, ha 5 százalékkal több beteget tudnánk megmenteni. Kísérletünk során azonban pusztán zöld tea segítségével 25 százalékos javulást tudtunk elérni az egereknél, ami egyenesen elképesztő. Reméljük, hogy a klinikai vizsgálatok során is hasonló eredményt fogunk tudni elérni" - mondta Dr. Wang.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek