Zacher: a drogok kipróbálása ma már orosz rulett

Zacher: a drogok kipróbálása ma már orosz rulett

Zacher Gábor toxikológus szerint manapság a különböző drogok kinézete és fantázianeve alapján sem azok összetételére, sem a hatására nem lehet következtetni. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centrumának vezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában azt mondta: a különböző kábítószerek kipróbálása ma már olyan, mint az "orosz rulett".

2015.07.14

A toxikológus megfogalmazása szerint 1995 és 2008 között még "boldog békeidők" voltak, amikor az ecstasy még valóban ecstasyt tartalmazott. Ma már számos különböző színű, mintájú és fantázianevet viselő szer van a piacon - mondta Zacher Gábor, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a múlt héten tömeges mérgezést okoztak a nyugat-lengyelországi vajdaságokban – a sziléziaiban és a nagy-lengyelországiban - a partidrogok. A mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta. Csütörtöktől vasárnap reggelig 127 ember szorult kórházi kezelésre, köztük egy terhes nő, valamint több kiskorú. Négy ember állapota súlyos.

Zacher: a drogok kipróbálása ma már orosz rulett

A toxikológus azt mondta: csak a speciális vizsgálatok után lehet megtudni, hogy ez az új szer mit tartalmaz pontosan. Elképzelhető, hogy egy nagyobb tisztaságú szer került piacra - tette hozzá.

Zacher Gábor azt is elmondta, hogy régen a füves cigaretták is 1-2 százalékos, maximum 3 százalékos THC-t tartalmaztak, ez ma már 15-16 százalék, sőt vannak olyan génmódosított kendernövények, amelyek 60-70 százalékos hatóanyagot tartalmaznak.

A toxikológus arra az intelemre, hogy a "legjobb védekezés, ha valaki ki se próbálja", azt hangsúlyozta: mindez azon múlik, hogy mire tanítják a gyereket, az "tud-e jó döntést hozni", amikor kábítószerrel kínálják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek