Vörösborban a minőségi élet titka?

Vörösborban a minőségi élet titka?

Az egészséges élet titkát a vörösborban érdemes keresni, tudósok szerint ugyanakkor ez nem jelent garanciát a hosszú életre. Megállapításukat arra alapozzák, hogy olyan anyagot találtak a vörösborszőlők héjában, amely megvédi az öregedés hatásaitól a szívet, a szemet és a csontokat.

A reszveratrol - a szőlőszemek organikus alkotóeleme - lelassította a kísérleti egerek öregedését, ha hosszú időn keresztül nagy adagot kaptak belőle. Várható élettartamukat azonban nem minden esetben hosszabbította meg.

Azaz - mondja Rafael de Cabo, az Egyesült Államok Nemzeti Öregedési Intézetének munkatársa - jobb minőségű életet élhetünk, de nem feltélenül hosszabbat, mivel a reszveratrol meghosszabbíthatja a tevékeny, aktív élet idejét.

A tanulmány kifejti: a reszveratrol a szív öregedése és az elhízás ellen hat, valamint erősíti a csontszövetet és növeli a csont folyadéktartalmát, ami a csontritkulás elleni védekezésben segít. A szer akadályozza a hályog kifejlődését is.

Az anyag hatása olyan, mint egy kalóriaszegény diétáé. Abban azonban a tudósok kételkednek, hogy a vörösbor eleget tartalmazna belőle ahhoz, hogy csupán borivással megússzuk az öregedés tüneteit.

Ha a reszveratrol az emberekre is úgy hat, mint a legyekre, gilisztákra, halakra és egyéb állatokra, akkor egy újabb nagy lépést tehet a tudomány a szívbetegségek, a csontritkulás és más betegségek elleni küzdelemben.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek