Vonzó apák, vonzó fiúk?

Vonzó apák, vonzó fiúk?

Amilyen az apa, olyan a fia - vonzó apáktól vonzó fiúk származhatnak a rovarvilágban. A kutatók azt állítják, ezek a megállapítások az emberekre is érvényesek lehetnek.

A hímek gyakran látványos külsőségekkel próbálják magukra vonni a nőstények figyelmét az állatvilágban - gondoljunk csak a tücsökdalra vagy a színes pávatollakra. A tudósok régóta kutatják, vajon az attraktív hímek attraktív fiakat nemzenek-e. Angliai kutatók a Drosophila simulans muslicát vizsgálták. A faj hím egyedei nem kényszeríthetik ki a szexet, ami annyit jelent, hogy a párosodás a hímek karizmáján múlik.

A kutatók először hím és nőstény muslicákat pároztattak véletlenszerűen. Azt tapasztalták, hogy a párzás bekövetkezéséig szükséges idő két perc és két óra közötti volt, a hímek attraktivitásától függően. Miután minden hím párzott körülbelül három nősténnyel, a fiaikat külön-külön nőstényekkel pároztatták, és az ehhez szükséges időt is feljegyezték. A vizsgálók megállapították, hogy a "vonzó" hímek fiai is "sikeresnek" bizonyultak.

"Az attraktivitást valószínűleg nem tudjuk különálló személyiségjegyek alapján meghatározni, vagyis nincs olyan külső jegy, amit a nősténymuslicák keresnek egy társban - mondta el David Hosken, az angliai Exeter Egyetem fejlődésbiológus kutatója.

"A nőstényeknek viszont tiszta haszon, ha szexi fiaik lesznek, amik aztán nagyobb valószínűséggel találnak párt és hoznak létre utódokat. Lehet, hogy az attraktivitás öröklődik az állatvilágban - véli Hosken. - Az emberek közt is igaz lehet, hogy a legszexibb apáknak lesznek a legvonzóbb fiaik, amik valószínűleg rossz hírt jelentenek a fiamnak" - jegyezte meg némi iróniával. Az attraktivitásnak azonban mégsem mindig bizonyított az öröklődése a rovarok és más állatok körében.

"A közeli rokon kísérleti muslicában, a Drosophila melanogasterben nincs ilyen apa-fiú hatás. - nyilatkozta Hosken a LiveScience-nek. - Az egyik fajból egy másik, közeli rokon fajra való érvényesítéssel óvatosan kell bánni. Egy fajról gyűjtött nagy tudás még keveset árul el egy másikról."

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek