Volt, aki az anyját is megölte - Skizofrén hírességek

Volt, aki az anyját is megölte - Skizofrén hírességek

A világ legismertebb festői, színészei, zenészei közül, akiknek munkásságára ma is milliók kíváncsiak, nem kevesen skizofrén művészek voltak. Szakemberek máig vitatkoznak arról, hogy melyiküknek pontosan mi volt a betegsége.

Életüket olvasva vagy filmen végignézve nem férhet kétség ahhoz, hogy jó néhány skizofrén művész akadt eddig a világtörténelemben. Sőt, a legtehetségesebbek közé tartoztak, elég csak Van Gogh-ot, a festőt, vagy Veronica Lake színésznőt említeni.

1. Vincent Van Gogh

A világ egyik legünnepeltebb festője, aki egész életében mentális betegséggel küzdött. Egyes történetekből, amelyek fennmaradtak róla, arra lehet következtetni, hogy skizofrén művész volt. Az egyik leghírhedtebb jelenetről mindenki hallhatott: egy vita során, amely festő barátja, Paul Gauguin és közte robbant ki, Van Gogh állítólag hallotta, amint egy hang azt mondja neki: öld meg. Ehelyett azonban a festő fogta magát, és a késsel saját füle egy részét vágta le. Egyes pszichiáterek depresszióval vagy bipoláris zavarral magyarázzák viselkedését.

Volt, aki az anyját is megölte - Skizofrén hírességek

2. Jim Gordon

Nagyjából 2 évtizeden át az egyik legnépszerűbb dobos volt a rock világában. Együtt dolgozott többek között John Lennonnal, Frank Zappával, Jackson Browne-nal. Grammy-díjat nyert Eric Claptonnal közös szerzeményével, a Layla című dallal. 1983-ban azonban a skizofrén művész megölte az édesanyját. Rács mögött maradt és gyógyszereket szedett a betegségére. Ügyvédje, Scott Furstman tragikusnak írta le a helyzetet, kiemelve, hogy Jim Gordon szentül hitte és váltig állította: önvédelemből ölt…

3. Veronica Lake

Skizofrén művész volt a gyönyörű színésznő is, aki a ’40-es években nézők millióinak csavarta el a fejét a mozivásznon. Egyik leghíresebb szerepe a Sullivan utazásai, de a Hold Back Down-ban vagy a Kék dáliában is nagyot alkotott. Már gyermekként skizofréniával diagnosztizálták. Szülei azt gondolták, a színészet majd segít kordában tartani betegségét. Hollywoodban azonban ismertté vált nehéz természetéről. Egy 1944-es magazin időzített bombaként emlegette a szép színésznőt, aki azonban megvonta a vállát, és annyit mondott erre: „a fantáziátlan férfiak számára a nők mindig is bajosak voltak.”

4. Ifjabbik John Nash

A tudós életét megfilmesítették, Egy csodálatos elme címmel. 30 éves koráig Nash-t a világ egyik legjobb matematikusaként tartották számon. Ezt követően azonban téveszmék és egyéb skizofrénia tünetek jelentkeztek nála. 20 évet élt le, amíg ezek némileg enyhültek és visszamehetett dolgozni a Princeton egyetemre. 1994-ben Nobel-díjat nyert. A tudós mindig nagyon őszintén beszélt a betegségéről. Nash és a felesége autóbalesetben halt meg 2015-ben.

Volt, aki az anyját is megölte - Skizofrén hírességek

5. Lionel Aldridge

Csodás karriert futott be az 1960-as években futballistaként, még a Hírességek csarnokába is bekerült. Az NBC számára elemzőként is dolgozott. A 30-as éveiben azonban paranoiás lett, hallucinált, majd skizofréniával diagnosztizálták. Egy ideig fedél nélkül is maradt. Gyógyszerek segítségével visszanyerte a kontrollt betegsége felett, s nyilvánosan is beszélt róla 1998-ban bekövetkezett halála előtt. Üzenete az volt: „Az ember képes felállni és felépülni a mentális betegségekből.”

6. Peter Green

Egy újabb rock gitáros, a Fleetwood Mac zenekar alapítója, aki skizofrén művész volt. Küzdött a tünetekkel, de miután bekerült egy mentális betegségekkel foglalkozó kórházba, lassan elkezdett javulni az állapota. Green most az élet alap dolgaira fókuszál – mint mondja, azelőtt mindenen nagyon aggódott, most igyekszik könnyen venni azokat.

A skizofrénia minden pácienst kicsit másképp érinthet. Vannak, akik hangokat hallanak, vagy azt hiszik, hogy figyelik őket, pikkelnek rájuk. Amikor beszélünk velük, ezek nem mindig nyilvánvalóak. Olyanok is akadnak, akik képesek órákon át ülni mozdulatlanul. Sajnos, sokan erőszakosak lehetnek.

A tünetek általában a kései kamaszkorban jelentkeznek, a 20-as, a korai 30-as években és élethosszig tartanak. Nincs rá tartós gyógymód, de a gyógyszerek és a beszélgetős terápiák segíthetnek kordában tartani a skizofréniát.

Forrás: Napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek