Vizeletszivárgás és szexualitás

Vizeletszivárgás és szexualitás

Nehéz erről beszélni, főleg, ha az ember azt hiszi, hogy szexualitása eltér a "normálistól". Ami egyeseknek természetes, az másoknak nem. Többféle önkifejezési mód létezik. Neveltetésünk és környezetünk is befolyásolja viselkedésünket.

Egyes betegségek, a gyógyszeres vagy műtéti kezelés megváltoztatja a nemi vágyat, illetve képességeket.

Fontos lenne, hogy nyíltan beszélgetni tudjunk a kezelő orvossal vagy a nővérrel nemi életünkről.

Nehéz beszélgetés

Természetes, hogy tudni szeretnénk, vajon inkontinens állapotunk hogyan befolyásolja a mindennapi életünket, kell-e félnünk attól, hogy a vizelet szaga érezhető. Sokan úgy gondolják, így már többé nem kívánatos, nem vonzó emberek. A szagokkal kapcsolatos félelmek is gátolhatják nemi vágyaikat. Ilyen esetben reálisan kell felmérnünk, hogy a szagok érezhetők-e és tényleg zavarók-e. Ezeket a kérdéseket nem mindenki tudja megbeszélni partnerével, mivel szégyelli magát, hogy intim, szexuális helyzetben vizelete esetleg "szivároghat". Szakember feladata, hogy tájékoztatást adjon a speciális bőrtisztító, bőrápoló szerekről és a segédeszközök elérhetőségéről. Általában ritka, hogy a partner szerint a vizeletszivárgás problémát jelentene.

Hólyagürítés önkatéterezéssel

Általában problémamentes az önkatéterezés és a szex. Ahol azonban az idegpályák sérültek, ott a nemi szervek megváltozott érző-képessége gondot okozhat. Ilyenkor új eszközök, és egyéni módszerek alkalmazása nyújthat megoldást.

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek