Vitaminok, nyomelemek a szem egészségéért

Vitaminok, nyomelemek a szem egészségéért

A fejlett világban az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog a vakság fő okai, amik rizikója megfelelő életmóddal csökkenthető lehet.

A „szemünk fénye” különös kincs, amit óvni kell. A látás egészségét számos tényező fenyegeti. A táplálkozási hiányosságok, a káros behatások (például ultraibolya (UV) sugárzás) mellett az előrehaladott életkor és a genetikai örökség is gyakoribbá teheti azt, hogy súlyos szemkárosodás, szürkehályog vagy időskori makuladegeneráció (AMD) alakuljon ki.

A szürkehályog (lencsehomály vagy cataracta) a szemlencse állományának a turbiddá válásával és a látás elhomályosulásával, majd elvesztésével járhat. Míg a szürkehályog gyógyszeresen nem kezelhető, műtéti megoldás létezik rá. Ezzel szemben az időskori makuladegeneráció, ami az éleslátás helyének, a makulának az elhalásával jár, visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan, és a „végállomása” a vakság.

Tudni kell, hogy a vakság és az ahhoz vezető kórképek kialakulásának a megelőzésében/kezelésében szerepet kaphatnak különféle vitaminok és mikrotápanyagok. Az AMD megelőzése érdekében érdemes tehát a megfelelő táplálkozásra, és szükség esetén a vitaminok, nyomelemek plusz bevitelére figyelmet fordítani, már fiatal kortól kezdve.

Mire van szüksége az (öregedő) szemnek?

1. Kevesen gondolnák, hogy a szervezeten belül a szem az egyik szerv, ahol a legmagasabb a C-vitamin koncentrációja. Nem véletlenül van szükség olyan sok C-vitaminra a szemben! Az antioxidáns hatású C-vitamin ugyanis szerepet kap az ultraibolya sugárzás keltette szabad gyökök semlegesítésében éppen úgy, mint a szemfenéki erek állapotának a javításában. A vizsgálatok szerint a napi 80 mg C-vitamin-bevitel ebben az esetben kevés, napi néhány száz milligrammra tehető az a mennyiség, ami már kedvező hatásúnak bizonyul a korral és életmóddal járó szemkárosodások enyhítésében.  A C-vitaminon kívül egyéb antioxidáns hatású vitaminokat is igényelhet a szem. Előnyös lehet, ha a szemvédő készítményekben megtalálható az E-vitamin is a C-vitamin mellett.

2. A nyomelemek közül a cink, mint számos enzimatikus reakcióban résztvevő elem - emelendő ki. A szervezeten belül a retinában, vagyis a szem ideghártyájában a legmagasabb a cink koncentrációja. Nem árt a pótlásáról napi szinten gondoskodni!

Vitaminok, nyomelemek a szem egészségéért

3. Az utóbbi időben sokat hallani arról, hogy a karotinoidok, közülük kiemelten a lutein és a zeaxantin hozzájárulnak a látás egészségéhez, olyan módon, hogy védik az ideghártyát a szabad gyökök okozta károsodásoktól. Ez mind a megelőzésben, mind már megjelent panaszok esetén érvényes. A természet dúskál a karotinoidokban, és a legfőbb forrásoknak a növényi táplálékok minősülnek. Egyes klinikai vizsgálatokban napi 10 mg lutein és 2 mg zeaxantin fogyasztásával érték el a szem számára kedvező élettani hatásokat, míg más elemzések már 6 mg lutein+zeaxantin fogyasztásához is pozitív hatásokat kapcsolnak. Tény azonban, hogy a tipikus nyugati étrenddel csak 1-3 mg lutein és zeaxantin kerül naponta a szervezetbe.

4. Az ómega-3-zsírsavak (elsősorban eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA)) az anyaméhen belüli látásfejlődéstől kezdve lényegesek a szem számára. Kimutatott, hogy az ómega-3-zsírsavakban dús mélytengeri halak heti gyakorisággal történő fogyasztása jelentősen csökkentheti a korai életkorban kifejlődő időskori makuladegeneráció rizikóját. Hangsúlyos a mennyiség! A normál látás fenntartásához való hozzájárulás legalább napi 250 mg DHA bevitel esetén mondható el.

Szem előtt tartandó, hogy…

  • A mikrotápanyagok optimális szervezetbeni szintje szerepet játszik a szemet érintő kórképek megelőzésében és kezelésében.
  • Az antioxidáns hatású vitaminok és a cink adagolása akár 25 %-kal is csökkentheti az előrehaladott állapotú időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.
  • Az egyetlen összetevőt tartalmazó készítményekkel szemben javasolható a speciális összetételű, kombinációs patikaszerek alkalmazása.
  • A szem számára fontos vitaminokat, nyomelemeket, karotinoidokat és zsírsavakat tartalmazó készítmények alkalomszerű szedése nem vezet a várt eredményre. Azok adagolása hosszú távon, éveken keresztül javasolható.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek