Vitaminkészítmények
A vitaminokról szóló háromrészes sorozatunk második részében dr. Tóth Mária szakgyógyszerész osztotta meg velünk a tapasztalatait: mikor érdemes vitaminkészítményeket szednünk? Hogyan válasszunk a patikákban elérhető számtalan szer közül?
A vitaminokról szóló háromrészes sorozatunk második részében dr. Tóth Mária szakgyógyszerész osztotta meg velünk a tapasztalatait: mikor érdemes vitaminkészítményeket szednünk? Hogyan válasszunk a patikákban elérhető számtalan szer közül?
Kiegyensúlyozott táplálkozás, elegendő mozgás, pihenés és napfény esetén, egyszóval ideális körülmények között a szervezetünk elegendő vitaminhoz jut. Ha mégsem sikerül ezt biztosítanunk, akkor érdemes vitaminkészítményeket is bevetnünk. Márpedig ilyen helyzet bárkivel könnyedén előfordulhat. Ha a szervezetünk kevesebb vitaminhoz jut, mint amennyire szüksége lenne, vitaminhiány lép fel.
Zsírban vagy vízben oldódó?
Ahhoz, hogy megfelelő módon pótoljuk a vitaminokat, fontos tudnunk, miért van jelentősége a zsírban és a vízben oldódó vitaminok közötti különbségnek.
A zsírban oldódó vitaminokat a szervezetünk képes tárolni, elsősorban a májban és a zsírszövetekben, ahonnan lassan mobilizálódnak. Ezeket a vitaminokat tehát nem szükséges mindennap pótolnunk. Fel is halmozódhatnak a szervezetben, így esetükben inkább a túladagolás lehet veszélyes. Oda kell figyelnünk arra, hogy csak a szükséges mennyiséghez jusson hozzá a szervezet!
Négy zsírban oldódó vitamin létezik: az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Természetesen hiánytünetek jelentkezésekor szükség van ezek pótlására is!
A vízben oldódó vitaminok a felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik a vizelettel. Túladagolásuk éppen ezért nem fordulhat elő. Hiányuk esetén a hirtelen kimerülés veszélye állhat fenn, ezért ezeket is folyamatosan pótolnunk kell!
A vitaminkészítmények közül választhatunk olyat, amely egykomponensű, azaz csupán egyetlen vitamint tartalmaz. Vásárolhatunk azonban multivitaminokat is, azaz speciális szempontok alapján összeválogatott komplex készítményeket is.
A továbbiakban a leggyakrabban alkalmazott vitaminkészítményeket vesszük számba.
E-vitamin
A zsírban oldódó vitaminok bevitelét csak orvos írhatja elő. Kivétel ez alól az E-vitamin, amely vény nélkül is megvásárolható.
Az E-vitamin fontos antioxidáns, lassítja az öregedési folyamatokat. Védi a károsodástól az A- és a C-vitamint, a vörösvértesteket és az esszenciális zsírsavakat. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.
Ha hosszú időn keresztül a napi szükségletnél jóval kevesebb E-vitamin jut a szervezetbe, annak súlyos következményei lehetnek. Figyelmeztető jelek a csökkenő vagy hiányzó reflexműködés, a járászavar, az izomgyengeség, a mozgáskoordináció hiánya, a látászavarok, a kettős látás, esetleg a beszédzavarok vagy az idegkárosodás. Ha időben megkezdődik az E-vitamin pótlása, javíthatunk a hiányállapotokon és megelőzhetjük az idegrendszeri károsodást.
Az E-vitamin-készítmény más esetekben is hasznos lehet. Segíti a sebgyógyulást és a hegesedést. Visszafordíthatja a foglazulást. A menopauza tüneteitől szenvedő nőknél ösztrogénhormon bevitele nélkül is enyhíti a panaszokat. Segíti a máj enzimatikus folyamatait.
Figyelem! A vas csökkentheti az E-vitamin hatását! Túladagolása pedig veszélyes lehet azoknál, akik vérhígító készítményt szednek.
Ajánlott napi adag egy átlagos felnőtt esetében: 10-15 milligramm.
A B-vitamin-csoport
A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak. A bélben szívódnak fel, majd közvetlenül a vérbe jutnak, ami a célszövetekhez szállítja őket. Ha azok telítődnek, a felesleges vitamin a vizelet útján távozik a szervezetből. A B-vitaminok hiánya többnyire ideg- és elmegyógyászati, emésztőszervi vagy bőrgyógyászati tüneteket okoz. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén ritkán fordul elő a hiányuk, ám ha mégis, akkor kívülről kell pótolnunk ezeket az anyagokat.
A B-vitaminok közül egykomponensű készítményként kapható a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B6 (pyridoxin), a B9 (folsav) és a B12 (cianokobalamin).
B1-vitamin
A B1-vitamin fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében: előanyaga egy olyan enzimnek, amely a cukrok lassú elégetéséért felel. Részt vesz az ideg- és a szívműködés szabályozásában. Javíthatja a memóriát, és jó hatással van a közérzetünkre. Mivel fokozza a teljesítményt, "szellemi vitaminként" is emlegetik. Segíti a vérképzést, és méregtelenítő hatással bír.
Hiányában romlik a memóriánk, alvászavarral küszködünk, nyugtalanabbak vagyunk. Súlyosabb esetben károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működés lép fel. Kialakulhat a beriberi nevű betegség, ami a fejlődő országokban manapság már ritkán fordul elő.
Figyelem! A B-vitamin-csoport tagjai közül a B1-vitamin a legérzékenyebb arra, milyen körülmények között tároljuk. Nyirkos helyen, vagy fémekkel érintkezve az élelmiszerek könnyen elveszíthetik B1-vitamin-tartalmukat.
Ajánlott napi adag egy átlagos felnőtt esetében: legalább 1 milligramm.
B6-vitamin
A B6-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az aminosavak és a fehérjék anyagcseréjében. Biztosítja az idegrendszer működését és a bőrfelület épségét. Segíti a B12-vitamin beépülését. Ha elegendő fehérjét fogyasztunk, akkor nem fordulhat elő a hiánya. Csaknem százszázalékosan felszívódik a bélrendszerből.
B6-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás és általános fáradtság, levertség jelentkezik.
A patikákban kapható B6-tabletta hányinger ellen is hatásos.
Ajánlott napi adag egy átlagos felnőtt esetében: 1,5 milligramm.
B9-vitamin
A B9-vitaminnak vagy más néven folsavnak rendkívül fontos szerepe van a fehérvérsejt- és a vörösvértestképzésben. A gyomor-bél rendszer és a szájnyálkahártya épségéért is felelős. Kiemelt jelentősége van annak, hogy a várandós nők elegendő folsavhoz jussanak, mert a terhesség korai szakaszában az embrió velőcsöve (gerince) csak a folsav jelenlétében záródik le hibátlanul.
Jó tudni, hogy a szervezetben lévő nagyobb mennyiségű C-vitamin fokozza a folsav kiürülését. A túl nagy folsavbevitel pedig a cink hasznosulását csökkentheti. Érdekes, hogy a mesterséges folsavkészítmények felszívódása sokkal jobb, mint a természetes formában lévő B9-vitaminé.
Ajánlott napi adag egy átlagos felnőtt esetében: 0,15 milligramm.
B12-vitamin
A B12-vitamin molekulájának közepébe egy kobaltatom épült be, ezért kobalaminnak vagy ciano-kobalaminnak is nevezik. A gyomor-bél rendszerből való felszívódásához érdekes módon egy belső faktorra is szükség van. Így akár az is megeshet, hogy kellő mennyiség bevitele mellett is vitaminhiányosak leszünk. Különös, hogy a vastagbélben található baktériumok is képesek a B12-vitamin előállítására. Ám mivel innen már nem szívódik fel tápanyag, a szervezetünk nem hasznosítja ezt a mennyiséget.
A B12-vitamin elengedhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, és a vérkeringést is javítja. Szükségünk van rá a fehérje- és a szénhidrát-anyagcseréhez, valamint a nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréjéhez is. Erősíti az idegrendszert, segíti a koncentrálást és élénkíti a memóriát. Kiegyensúlyozottabbá tesz. Elősegíti az A-vitamin aktiválását és a sejtmag felépülését. A gyerekeknél fokozza az étvágyat és segíti a növekedést. A B9-vitaminnal közösen fáradtságcsökkentő és antidepresszáns hatású.
B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) alakulhat ki, amikor szinte teljesen leáll a vörösvértestek képződése. Gyomor-, bélrendszeri és idegrendszeri panaszok is jelentkezhetnek. A vegetáriánusoknak különösen kell figyelniük a vitamin pótlására, hiszen azt természetes formában nem találják meg a növényi eredetű táplálékainkban. A nőknek is körültekintőnek kell lenniük: nagyon erős menstruáció esetén és terhesség alatt növekszik a B12-vitamin-szükségletük. A fogamzásgátló tabletta, valamint az altató gátolja a vitamin felhasználását.
Ajánlott napi évi adag egy átlagos felnőtt esetében: 1 milligramm!
C-vitamin
A legtöbb növény és állat képes a C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav előállítására. Ez alól a tengerimalac, az emberszabású majmok és az ember képez kivételt. Tiszta formában történő első előállítása Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki Nobel-díjat kapott ezért a felfedezéséért.
A C-vitamin rendkívül sokoldalú. Szerepet játszik az immunrendszer normális működésében, a növekedésben, a kötőszöveti anyag (kollagén) szintézisében, a hormonok képződésében. Gyorsítja a regenerálódást, a sebgyógyulást, a hegképződést. Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését. Segíti egyes ásványi anyagok (a vas, a cink, a réz) felszívódását. Hatásos a nátha megelőzésében és kezelésében. Antioxidáns hatású, azaz megköti a szervezetben képződő káros hatású szabad gyököket.
A C-vitamin súlyos hiánybetegsége a skorbut. C-vitamin hiányában gyengül az immunrendszer, kiszolgáltatottabbak vagyunk a különböző vírusokkal és baktériumokkal szemben.
A minimálisan javasolt napi mennyiség 60 mg. Ezt az alacsony dózist a második világháború idején vezették be, hogy megelőzzék a skorbutot. Ám azóta már számos vizsgálat igazolta, hogy ha a szervezet nagyobb mennyiségű C-vitaminhoz jut, akkor számos betegség tünete megelőzhető vagy kezelhető. Kutatások alapján úgy tűnik, C-vitaminnal nagyobb eséllyel előzhető meg a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a nátha, az influenza, de akár az asztma vagy az allergia is.
Vízben oldódó lévén a C-vitamin néhány órával a bevétel után kiürül a szervezetből. Ezért különösen hasznosak az úgynevezett folyamatos felszívódású (retard) készítmények.
Mivel a C-vitamin vízben oldódik, nem lehet túladagolni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tartósan túl nagy mennyiségben (napi 1000 mg felett) ne lehetne káros. Túlzott fogyasztása nem indokolt: arra hajlamos egyénekben oxalátkövek kialakulását okozhatja a vesében, és a szövetekben is lerakódhat kis kristályok formájában.
Ajánlott napi adag egy átlagos felnőtt esetében: 90 milligramm.
Multivitaminok
Vásárolhatunk olyan készítményeket is, amelyek egyszerre többféle vitamint is tartalmaznak. A gyártó az életkor vagy a speciális élethelyzet igényeit figyelembe véve állítja össze ezeket a készítményeket, amelyek egy vagy két tucat vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmazhatnak. Külön vitaminkomplex való a gyerekeknek, az aktív felnőtteknek és az ötvenen túliaknak. A kisiskolásoknak például hasznosak lehetnek az omega-3-készítmények, hiszen ennek az esszenciális zsírsavnak a hatására több kutatás szeriont javul a gyerekek koncentrációja és problémamegoldó képessége. Más készítménycsoport való a várandós nőknek, a szoptatós anyukáknak, a menedzser típusú életvitelt folytatóknak, a stresszes életet élőknek vagy a sokat tanuló fiataloknak, a változókorú nőknek, a sportolóknak vagy a cukorbetegeknek.
Ha úgy érezzük, nem jut elegendő mennyiségű vitaminhoz a szervezetünk, vagy fokozott terhelésnek vagyunk kitéve, forduljunk gyógyszerészünkhöz: személyre szabott tanácsai segítenek majd a megfelelő készítmény kiválasztásában.
Mikor szükséges a vitaminpótlás?
1. A táplálékfelvétel csökkenése esetén
- Időskorban
- Legyengült állapotban
- Elégtelen táplálkozás esetén
- Alkoholfüggőség esetén
- Drogfüggőség esetén
- Pszichés eredetű étvágytalanság miatt
- Kis étvágyú gyerekeknél
2. A táplálék-összetétel megváltozása esetén
- Vegetarianizmus esetén
- Fogyókúra alatt
3. Felszívódási zavarok esetén
- Májkárosodásban
- Vesekárosodásban
- Alkoholizmus miatt
4. Speciális élethelyzetben
- Terhesség alatt
- Szoptatás alatt
- Hirtelen növekedésnek induló kamaszoknál
- Lázas állapotban
- Stresszes életvitel mellett
- Kemény fizikai munka miatt
- Égési sérülések után
- Anyagcsere-betegségekben
- Dohányzás esetén
- Daganatos betegeknél
Hogyan tároljuk a vitaminokat?
- A fürdőszobaszekrény nem a megfelelő hely a vitaminok tárolására, hiszen a magas páratartalom és a gyakori hőmérsékletváltozás nem tesz jót nekik.
- A hűtőszekrény sem jó megoldás, ugyanezen okokból. A vitaminoknak ráadásul nincs szükségük hűtésre.
- Magunk is ellenőrizhetjük a vitamin minőségét. Ha az üveg belső felületén nedvességet, megszáradt vízcseppek nyomát látjuk, ha a tabletták ragacsossá váltak, vagy ha felületükön apró, barna pöttyök jelentek meg, akkor a vitaminok már hatástalanok (bár ilyenkor sem ártalmasak az egészségre).
- A vitaminokat szobahőmérsékleten, fénytől védve, a lehető legszárazabb helyen kell tárolni, légmentesen záródó kupakkal ellátott tégelyben.
Cikksorozatunk első részét ide kattintva Miért fontosak a vitaminok? cimmel találja meg
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

