Hirdetés
Viszlát cigi, ezúttal tényleg!

Viszlát cigi, ezúttal tényleg!

Úgy döntöttünk, hogy a leszokásról, annak fontosságáról nem akarjuk meggyőzni olvasóinkat. Megtettük már sokszor, s egyébként is tudjuk, hogy a dohányzás tüdőrákot, érszűkületet, infarktust okozhat, és felsorolni is képtelenség lehet, mennyi egészségkárosító hatása van. Most azt szeretnénk Önnek megmutatni, hogyan tud valóban leszokni.

A dohányzásról való leszokás nem egyszerű feladat, erős motiváció és akaraterő szükséges hozzá. Akkor sem lesz könnyű dolga, ha már eldöntötte, hogy mikor teszi le végleg a cigarettát. Biztosan sokszor érzi majd új, hogy egyszerűbb lenne újra rágyújtani.

A legjobb, amit tehet, hogy több oldalról megerősíti magát: először is, tudnia kell, mi történik a testében, amikor dohányzik. Megfelelő információkkal felvértezve kisebb lesz a kísértés. Ismerjen meg minden lehetséges segítséget, módszert, gyógyszert, hallgassa meg régi dohányosok történeteit, hogy ötletet, erőt meríthessen belőlük.

Viszlát cigi, ezúttal tényleg!

Valóban le akar szokni?

Számos érv szól a dohányzás ellen, de sok szól mellette is. Készítsen pro és kontra listát a felsorolt pozitívumok és negatívumok alapján! Ha a mérleg nyelve a negatívumok felé billen, érdemes leszoknia! Az általunk felállított pozitív-negatív listát keresse a Patika Tükör februári számában.

Emlékszik még az első szálra?

Ugye milyen régen volt, mikor életében először rágyújtott? Szörnyű volt, igaz? Rosszul lett, köhögött, köpnie kellett, talán hányinger is kerülgette. Azt hitte, megfullad, és ez nem is csoda, hiszen a tüdőbe került füst veszélyt jelez a szervezetnek. Most mégis úgy érzi, jól esik minél mélyebbet szívnia belőle. Vajon miért?

A dohányban lévő nikotin függőséget okoz, és a cigaretta utáni vágy olyan erős, hogy még a mellékhatások ellenére is jó lehet rágyújtani. A dohányosok emellett képesek a tudatukat úgy manipulálni, hogy a tüdőbe érkező füstöt kellemesnek érzékelik. Az elvonási tünetek az utolsó elszívott cigaretta után 24 órával a legerősebbek, aztán fokozatosan enyhülnek, és 2-3 hét múlva nem hiányzik a szervezetnek a nikotin. A legtöbben nem is a nikotint, hanem a dohányzással összekapcsolt érzéseket, magát a szokást hiányolják, a kávéhoz, egy pohár sörhöz, egy reggeli ébredés után elszívott cigarettát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend