Visszatérő hasfájással küzd?

Visszatérő hasfájással küzd?

A hasfájás az egyik leggyakoribb panasz, mely az esetek többségében ártalmatlan. Bajra akkor kell gyanakodni, ha a fájdalom erős, illetve, ha vissza-visszatér. A krónikus hasfájás hátterében számtalan ok húzódhat, így a kivizsgálása gyakran sok időt vehet igénybe. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa a hasi ultrahang jelentőségére hívja fel a figyelmet hasi panaszok esetén.

Mi minden okozhat hasfájást?

Szinte nincs is olyan ember, aki ne tapasztalna olykor kisebb-nagyobb mértékű hasfájást. A probléma leggyakrabban az étkezéssel van összefüggésben, hiszen jellemzően akkor fordul elő a panasz, amikor az illető túl gyorsan/hirtelen/sokat eszik, főleg zsírosabb, nehezebb ételekből. Hasi problémákat okozhatnak még különböző nőgyógyászati állapotok, bizonyos táplálékallergiák, autoimmun betegségek, ételintoleranciák is- ilyen esetekben gasztroenterológiai kivizsgálás javasolt. Ezen kívül olyan bélbetegségek gyakori tünete is lehet, mint a Crohn betegség, IBS (irritábilis bél szindróma)vagy a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Amennyiben a fájdalom éles és a köldök tájékáról a jobb oldali régióba vándorol, úgy felvetődik a vakbélgyulladás gyanúja- ilyenkor azonnali műtét indokolt. Haspuffadás, reflux szintén hasfájást válthat ki, csakúgy, mint a pszichés problémák, túl sok idegeskedés és stressz.

Visszatérő hasfájással küzd?

 

További okok a hasfájás hátterében

  • Székrekedés
  • Vírusfertőzések
  • Sérv
  • Epekő/vesekő
  • Jó-és rosszindulatú daganatok
  • Fekély
  • Hasnyálmirigy problémák
  • Gyulladás

Látható tehát, hogy hasfájást számtalan probléma generálhat, így fontos kideríteni a mögöttes oko(ka)t, valamint kizárni a súlyos állapotok lehetőségét.

Hasi ultrahanggal közelebb kerülhet a megoldáshoz

A hasfájás kivizsgálásának fontos része sok esetben a hasi ultrahang vizsgálat, melynek során pontosabban szemügyre lehet venni az epehólyag, epeutak, máj szerkezetét, a hasnyálmirigyet, lépet, veséket, húgyhólyagot és az összes hasüregben elhelyezkedő szerveket. Képet kaphatunk továbbá az itt lévő erekről, azok állapotáról, keringéséről, valamint az oda nem illő képletek is felfedezhetőek (pl. vese/epekövek, ciszták, daganatok).

Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa felhívja a figyelmet arra, hogy hasi ultrahang előtt 6 órával már nem egyen a páciens, és előtte lévő nap is lehetőleg kerülje a túl zsíros és puffasztó ételeket! Tanácsos a vizsgálat előtt sok vizet inni (szénsavmenteset a puffadás elkerülése végett), mivel, ha telt a húgyhólyag, ideálisabban lehet elvégezni a vizsgálatot.

Forrás: Ultrahangközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek