Visszafordítható az őszülés?

Visszafordítható az őszülés?

Elképzelhető, hogy hamarosan visszanyerhetik természetes hajszínüket azok, akik egy betegség vagy rendkívüli stresszhelyzet miatt őszültek meg. A kutatók azt állítják: egy új eljárásnak köszönhetően képesek visszafordítani a folyamatot.

A Nagy-Britanniában lévő Manchesteri Egyetem, valamint a németországi Lubeck egyeteme kifejlesztett egy olyan eljárást, amelynek során egy molekulával stimulálják a haj pigmentjének termelődését.

Az eljárást még tesztelik, de az már biztos, hogy a korral járó természetes őszülést nem képes visszafordítani, és egyelőre az sem tudható, hogy képes-e maradéktalanul visszaállítani az eredeti hajszínt azoknál, akik különböző betegségek következtében őszültek meg. Ennek ellenére az eredmény áttörésnek tekinthető.

A kutatócsoport létrehozott egy olyan molekulát, a K(D)PT-t, amely nagyon hasonlít ahhoz a hormonhoz, amely a haj pigmentjének termelését, a melaninképződést segíti elő.

A biológusok 46 és 65 év közötti nők hajából vettek mintát, és kísérleteik során kétféle módon is előidézték azok őszülését. Egy bőrbetegséget imitáltak, az alopecia areata nevű betegséget, amely hajhullást is okoz a pácienseknél, valamint egy stresszel összefüggő betegséget, a telogén effluviumot.

A minták mindegyikét kezelték a K(D)PT molekulával, és megállapították, hogy annak hatására a szőrtüsző több melanint termelt. Azt azonban kiemelték a vizsgálat készítői, hogy az eljárást még csak laboratóriumi körülmények között tesztelték, embereken még nem vizsgálták a hatást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek