Hirdetés
Visszafordíthatatlan butulást okoz a dohányzás

Visszafordíthatatlan butulást okoz a dohányzás

A hosszú távú dohányzás sietteti az agykéreg vastagságának csökkenését, ez pedig a kognitív funkciók gyorsabb hanyatlását idézheti elő – állítja egy új nemzetközi vizsgálat.

Az agykéreg az agy lebenyeinek külső rétege többek között olyan alapvető funkciók működéséért felel, mint a memória, a beszélt nyelv, vagy az érzékelés. Egy nemzetközi kutatócsoport (McGill Egyetem, Edinburgh-i Egyetem) új tanulmánya most azt erősítette meg, hogy ezt a vitális agyterületet a hosszú távú dohányzás vékonyabbá teheti, a leszokással viszont a folyamat visszafordítható, ám nem teljes mértékben.

Visszafordíthatatlan butulást okoz a dohányzás

A tanulmányba összesen 244 férfit és 260 nőt vontak be – ötször annyi embert, mint korábbi hasonló, a dohányzás és agykérgi vastagság kapcsolatát vizsgáló kutatásokban. Az átlagéletkor hetvenhárom év volt, a tesztcsoportok dohányosokból, ex-dohányosokból és cigarettát soha nem szívókból álltak. Az alanyok egészségügyi adatait személyes interjúkból gyűjtötték össze, majd MRI készülékkel vizsgálták agykérgük vastagságának jelenlegi állapotát.

„Azt találtuk, hogy a jelenlegi és volt dohányosok agyának számos részén az agykéreg vékonyabb volt, mint azoknál, akik soha nem vettek a kezükbe cigarettát. A dohányzás abbahagyását követő években azonban az agykérgi vastagság részben fokozatosan helyreállt – mondta dr. Sherif Karama, a tanulmány vezető szerzője. „Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy ez a folyamat rendkívül lassú, és a vastagság sosem lesz a régi. A cigarettát eldobó korábbi láncdohányosok agykérgi vastagsága még huszonöt évvel később is vékonyabbnak bizonyult az átlagosnál” – tette hozzá Karama.

Habár az agykéreg vastagsága az öregedéssel folyamatosan csökken, a kutatás azt találta, hogy dohányzással ez a nem kívánt folyamat erősen felgyorsul, ami hozzájárulhat a szellemi hanyatlásához.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend