Virtuális öngyilkosságot követnek el a Facebooktól félők

Virtuális öngyilkosságot követnek el a Facebooktól félők

A Facebook felhasználóinak száma csökkent az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Legtöbben közülük az adataikat féltik, míg mások a függőségtől, illetve a sekélyes kommunikációtól tartanak. A Bécsi Egyetem kutatói közelebbről is megvizsgálták a jelenséget.

2013.09.24

A szakértők több mint 600 személy válaszait elemezték arra vonatkozóan, hogy miért követtek el „virtuális öngyilkosságot”, tehát miért törölték a profiljukat a Facebookon. A legtöbben adatvédelmi problémákat és az ismerősök gyarapítására sarkalló társadalmi nyomást jelölték meg okként, emellett pedig a sekélyes üzenetváltások is szerepeltek az indoklásban, csakúgy, mint az általános elégedetlenség és az érdeklődés elvesztése.

Idei adatok szerint a Facebook kilencmillió aktív havi felhasználót veszített az Egyesült Államokban, illetve kétmilliót Nagy-Britanniában. Az adatok a SocialBakers szakértői portálon jelentek meg. Az viszont, hogy valaki 30 napig nem lép be a fiókjába, nem feltétlenül jelenti, hogy végleg otthagyta az oldalt.

Stefan Stieger osztrák pszichológus eredményei alapján azok, akik abbahagyták a Facebook használatát, jobban aggódtak az adataik védelméért, magasabb pontszámot értek el a függőségre vonatkozóan, illetve lelkiismeretesebbnek bizonyultak.

„Elképzelhető, hogy bizonyos személyiségvonások indirekt módon befolyásolják a Facebookról való eltűnés valószínűségét. Ebben az esetben az adatvédelemmel és az internetfüggőséggel kapcsolatos aggodalom nem közvetlenül eredményezi a közösségi portál használatának felfüggesztését” – magyarázta Stieger.

Virtuális öngyilkosságot követnek el a Facebooktól félők

A Facebookot továbbra is használókhoz képest a virtuális öngyilkosságot elkövetők átlagéletkora magasabb volt, valamint több férfi akadt közöttük.

Az eredmények a Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking című szakfolyóiratban jelentek meg.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek