Vigyázzunk a májunkra!

Vigyázzunk a májunkra!

A máj a szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. Hatalmas tartalékokkal rendelkezik, s a károsító folyamatok ellenére is képes helyreállítani a szöveteit. Egy ideig... A máj szerepéről, működéséről és betegségeiről dr. Horváth Gáborral, a Budai Hepatológiai Centrum vezető főorvosával beszélgettünk.

A máj a has jobb oldalán helyezkedik el, az alsó bordák alatt. Mintegy másfél kilogramm súlyú, alakja jellegzetes háromszög, szabálytalan prizma. Jobb- és baloldali májlebenyből áll. Érdekesség, hogy a máj nem fáj, hiszen nagyon kevés benne a fájdalomérző ideg. Emiatt a máj károsodása gyakran sokáig feltűnés nélkül zajlik.


Sokoldalú szerv

A máj az ember egyik legfontosabb szerve. Kiemelkedő szerepe van - sok egyéb mellett, például -  a szénhidrát-anyagcsere és a hormonháztartás működtetésében. Úgy "üzemel", mint egy kémiai "gyár", amelyben építés és bontás is zajlik. Itt termelődnek többek között az élethez nélkülözhetetlen fehérjék és a véralvadási faktorok. A máj bontja le a hormonokat, az elhasználódott fehérjéket és a szervezetbe bejutó káros anyagokat is. A máj felveszi a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, a károsakat pedig kiszűri. A szájon át bevett gyógyszerekkel is ez a helyzet: először a májba jutnak, egy részükből itt válik aktív hatóanyag, és feladatuk ellátása után nagy többségük itt is bomlik le. Mindezt az teszi lehetővé, hogy a máj - csakúgy, mint a tüdő - kettős vérellátással rendelkezik. Van saját artériája és vénája, de a gyomor-bélrendszerből felszívódó minden anyag első útja egy másik vénán keresztül a májba vezet.

Zsírmáj

Évezredeken át az jelentette az őseink számára a túlélést, ha ínségesebb időszakokban a korábban felhalmozott tartalékokhoz fordulhattak. Ma egészen más életmódot folytatunk, de a szervezetünk most is tartalékol. Csakhogy jellemző módon sokkal több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne, és a tartalék nem csupán a bőr alatti zsírrétegben, de a szerveinkben, így a májban is halmozódik. Egy darabig ez nem okoz problémát, ám később úgynevezett zsírmáj alakulhat ki. Ezért is káros a túlzott alkoholfogyasztás: az alkohol ugyanis rendkívül kalóriadús, a felesleget pedig a szervezet zsírrá alakítja. A zsírmáj tehát alkoholos eredetű is lehet, az alkoholos májkárosodás első lépcsője. A hepatitisz B és C vírus is okozhat - a gyulladás mellett - májelzsírosodást is, de e vírusok elsősorban a májsejtek károsításáért felelősek, ami gyulladást vált ki a környező májszövetben.

Fibrózis, cirrózis

A máj egy ideig képes helyreállítani a szöveteit, de ha újabb és újabb káros hatások érik, akkor a gyulladt területek elpusztulhatnak, majd hegesedve gyógyulnak - ezt a folyamatot nevezzük fibrózisnak -, a hegszövet pedig idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Az egyre kisebb arányú és egyre rosszabb vérellátású ép májszövet csak nehezen birkózik meg anyagcsere- és méregtelenítő feladataival.. A fibrózis akár éveken át észrevétlenül zajlik, és sokáig visszafordítható, a károsító tényező - például az alkohol - teljes kiiktatásával. Ám mire felfigyelünk a tünetekre, a betegség sokszor már olyan előrehaladott állapotban van (a májszövet helyét egyre több helyen kötőszövet veszi át), hogy a máj már nem tud regenerálódni. Ezt az állapotot nevezzük cirrózisnak, azaz májzsugornak: ez nem önálló betegség, hanem a fibrózis igen előrehaladott, súlyos stádiuma. Mint szakértőnk hangsúlyozza, az, hogy valakinek alkoholos károsodás okozta májbetegsége van, még nem jelenti azt, hogy az illető alkoholista. Ugyanis az alkoholra való érzékenységünk egyéni, ezen túl a nők sokkal veszélyeztetettebbek.

Hepatitisz és daganat

A máj területén észlelt daganat az esetek többségében valamelyik másik szerv daganatának áttéte. Leggyakrabban a gyomor-bélrendszer rákos megbetegedéséről van szó. A máj ez esetben is úgy működik, mint egy szűrő: megtapadnak rajta a daganatsejtek. Az elsődleges májdaganat nagyon ritka. Többnyire cirrózisos májban alakul ki. A krónikus hepatitisz B- és C-vírusfertőzés is növelheti a májrák kialakulásának kockázatát!A hepatitiszek, azaz a májgyulladások egyébként gyógyíthatóak, illetve jól kezelhetőek. Minél hamarabb vesszük észre a tüneteit, annál jobbak az esélyeink.

Vizsgálatok

Ha felmerül a májbetegség gyanúja, keressük fel a háziorvosunkat vagy egy belgyógyász-hepatológus szakorvost. A vizsgálat - mint mindig - a kikérdezéssel, a kórtörténet felvételével kezdődik. Ezután fizikális vizsgálat következik, amely során minden apró részlet fontos lehet. Az orvos a bőr és a szem színéből, a páciens alkatából, az esetleges értágulatokból és a tenyéren-talpon található bőrpírból is következtethet. A máj tapintásos vizsgálata szintén fontos információkkal szolgálhat. Megnagyobbodott-e? Puha vagy kemény? Esetleg éles szélű?

A májbetegség gyanúját laborvizsgálatok igazolhatják, nevezetesen a vérkép és a májenzimek ellenőrzése. Ez utóbbiakat a hétköznapokban sokan tévesen májfunkcióknak hívják, jóllehet ezek az enzimek a károsodott májsejtekből szabadulnak fel: tehát nem a máj működéséről adnak információt, hanem a károsodás mértékéről. A májfunkcióról például a bilirubinszint mennyisége adhat felvilágosítást: ez emelkedik akkor, amikor a máj nem képes kiválasztani a kellő mennyiségű epét.

A hepatitiszvírusok jelenlétét csak célzott, a vírusmarkerek kimutatását szolgáló vizsgálatok mutatják ki.A hasi ultrahang daganat gyanújának felmerülése esetén fontos: megmutatja, hogy a károsodás diffúz, azaz az egész májat érintő-e, vagy egy jól körülhatárolható területről, például daganatról van-e szó. Figyelem! Attól, hogy az ultrahanglelet szerint a máj kissé megnagyobbodott, még nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni! A daganat gyanúját szövettani vizsgálattal lehet megerősíteni vagy kizárni. A FibroScan (ejtsd: fibroszken) készülék a májkárosodás súlyosságáról, a fibrózis mértékéről ad felvilágosítást. Nem azt mutatja meg, hogy mitől beteg a máj, hanem azt, hogy mennyire. A máj rugalmasságát méri. A károsodott, heges (fibrotikus) szövet keményebb, rugalmatlanabb, mint a normál májszövet.

Májvédelem

Segíthetünk valahogyan a májunknak? Az az igazság, hogy a májunk egy ideig még akkor is tökéletesen el tudja látni a feladatát, ha károsodás éri. Többnyire nem "szorul rá" arra, hogy külön méregtelenítéssel segítsük a munkáját. Ha egészséges a májunk, egy-egy pohár bort is megihatunk, és miért kellene örökre lemondanunk a kedvenc ételeinkről? Elég, ha nem ártunk szándékosan ennek a létfontosságú szervünknek.

Epeproblémák

A máj termeli az emésztést segítő epét is. Ez a termelés folyamatosan zajlik, de a gyomor-bélrendszerben nem állandóan ugyanannyi mennyiségű epére van szükség. Az epe tehát az epehólyagban raktározódik, és amikor szükség lesz rá - például amikor zsír kerül a patkóbélbe -, akkor az epehólyag összehúzódik, és kiengedi az epét. A megfelelő pillanatban a patkóbél beszájadzásánál található zárógyűrű elernyed, hogy az epe bejuthasson a bélbe. Ha nagy mennyiségű zsíros ételt fogyasztunk, akkor az epehólyag is nagy mennyiségű epét igyekszik kibocsátani, ám ekkor előfordulhat, hogy egy már meglévő epekő beszorul az epehólyag kivezető csövébe. Az epehólyag ekkor feszülni kezd: ezt a nagy fájdalommal járó jelenséget hívjuk epegörcsnek. Ha aztán az epekő végül belepréselődik az epe kivezető csövébe (az úgynevezett közös epevezetékbe), előfordulhat, hogy a következő "kapunál" akad meg: ez a Vater (ejtsd: fáter) papilla, a nyombélbe (vagy patkóbélbe) vezető utat elzáró izom.

Nemcsak az epe kivezető csöve, hanem a hasnyálmirigy vezetéke is ide nyílik. Ha tehát egy epekő elzárja a fáter papillát, az epe felhalmozódhat, ami sárgasághoz vezethet. Másrészt viszont a hasnyálmirigy váladéka sem tud továbbhaladni, az is feltorlódik, illetve visszaáramlik: ez a hasnyálmirigy-gyulladás, ami rendkívül veszélyes szövődményekkel, akár halállal is járhat. Harmadrészt, ha túl sok az epe, az akár a hasnyálmirigy vezetékébe is visszaáramolhat, elkezdheti azt is emészteni, ami nagyon veszélyes. Ha sok alkoholt fogyasztunk a zsíros ételek mellé, az csak tetézi a veszélyt: a kettő ugyanis megsokszorozza egymás hatását.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek