Vigasz a dohányosoknak: a memóriát legalább javítja a nikotin

Vigasz a dohányosoknak: a memóriát legalább javítja a nikotin

Reményt nyújthat az Alzheimer-kóros betegeknek a nikotintabletta, a dohányzás ugyanis javítja a memóriát és a koncentrációs képességet - bizonyították be brit kutatók patkánykísérletekkel.

Az Alzheimer-kóros betegeknek természetesen nem azt javasolják, hogy szokjanak rá a dohányzásra, hiszen az egészségtelen szokás pozitív hatását a nikotintabletta is kiválthatja - állítják a londoni King's College kutatói, akik már dolgoznak a megfelelő gyógyszeren.

A britek abban bíznak, hogy a szer öt éven belül forgalomba kerülhet, és kevesebb mellékhatással jár, mint a most kapható gyógyszerek. Figyelmeztetnek azonban arra is, hogy ez az új tabletta sem gyógyítja majd az Alzheimer-kórt, legjobb esetben is csak arra lesz elég, hogy néhány hónappal meghosszabbítsa azt az időt, amíg a betegek képesek az önálló életre.

Azt régóta tudjuk, hogy a dohány stimuláló hatással van az agyra - a viktoriánus időkben például, az orvosok kimondottan javasolták a dohányzást a gyorsabb gondolkodás és a memória javítása céljából.

Mivel azonban a dohányzás nagyon káros, hiszen rákot, agyvérzést és szívbetegséget okozhat, a tudományos kutatók eddig nem vizsgálták a pozitív mellékhatásait - ezt tették meg most a londoniak patkányokkal, az eredményről pedig az agykutatók konferenciáján számoltak be.

Megtanították a patkányokat arra, hogy egy fénypont felvillanásakor szaladjanak a ketrec egyik végébe. Ha jól teljesítettek, jutalomfalatot kaptak.

Az állatok 80 százalékos sikerrel végezték el a feladatot, és ez az eredmény 5 százalékkal nőtt, miután nikotint injekcióztak a testükbe.

Az eredmény javulása még jelentősebb volt, amikor nem fény-, hanem hangjelre kellett reagálniuk: 50 százalékos teljesítményük 80 százalékosra nőtt a nikotin hatására.

Ian Stoleman pszichiátriaprofesszor és munkatársai azt is kiderítették, hogy a nikotin a kulcsfontosságú agyi receptorokon és kémiai közvetítőkön - a dopaminon és a glutamáton - keresztül fejti ki hatását. Megállapították azt is, hogy vannak különbségek az agyműködés javulásához vezető eseményláncban - és éppen ez vezet az addikcióhoz.

Forrás: Inforadio.hu

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek