Veszélyes zavar

Veszélyes zavar

Már számos tanulmány igazolta, hogy a magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel, cukorbetegséggel, depresszióval vagy szívkoszorúér-betegséggel kezelt pácienseknél a potenciazavar is sok esetben előfordul, mint kísérőbetegség.

A legújabb, az Egyesült Államokban lezajlott, 272 ezer potenciazavarban szenvedő férfi adatait alapul vevő tanulmány célja éppen ezért az volt, hogy alátámassza, illetve kiegészítse a már meglévő kutatási eredményeket. Azon férfiaknál vizsgálták a hipertónia, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és depresszió előfordulását, akiknél diagnosztizálták a potenciazavart, vagy e problémával kezelték őket. Ezeket a vizsgálati feltételeket a korábbi szakirodalom alapján válogatták össze, hiszen az erektilis diszfunkció leggyakoribb szervi oka valamilyen szív- és érrendszeri probléma, míg a leggyakoribb pszichiátriai ok a depresszió.

Hazánkban több mint félmillió férfit érint a merevedési zavar valamilyen enyhébb vagy súlyosabb formája, és jelenleg kb. 50 ezren részesülnek kezelésben.

Az eredmények

A vizsgálat eredményei - a betegek kor szerinti megoszlását figyelembe véve - a következőképpen alakultak. A magas vérnyomás a vizsgálatba bevont - főként idősebb - férfiaknál volt a leggyakoribb, a magas koleszterinszint előfordulása pedig az 56 és 75 év közöttieknél érte el a csúcsát. A cukorbetegség legnagyobb arányban a 66 és 75 év közöttieknél fordult elő, míg a depresszió a 36 és 45 év közötti pácienseket sújtotta leginkább

A kutatás adataiból egyértelműen kitűnik, a merevedési zavarban szenvedő betegeknek minél hamarabb szakorvoshoz kell fordulniuk, ugyanis a potenciazavar túlnyomórészt más, sokkal súlyosabb problémák előrejelző tüneteként jelentkezik. A társbetegségek gyors diagnosztikáját szerencsére az a tendencia is elősegíti, amely a potenciazavar hatékony kezelésével egy időben indult meg. Az orvostudomány fejlődésével és az új terápiás megoldások megjelenésével ma már potenciavar esetén is biztosítható a természetes szexuális élet lehetősége, és ennek reményében egyre több érintett kér orvosi segítséget, és így a súlyos társbetegségek kiszűrésének is megnő az esélye. Az orvosi gyakorlatból az is kiderül, hogy míg harminc évvel ezelőtt az érintettek csupán elenyésző százaléka fordult szakemberhez, addig ez a szám ma már meghaladja a 10 százalékot.

Az Egyesült Államokban végzett kutatás vezető szakértői szerint a merevedési zavar egyaránt lehet testi és lelki okokra visszavezethető betegség, így az orvosok a merevedési zavart akár a fel nem ismert kardiovaszkuláris betegségek korai jelének is tekinthetik, és felhívhatja a figyelmet a háttérben meghúzódó diabéteszre, depresszióra vagy magas koleszterinszintre is. Éppen ezért a merevedési zavar kezelésével egyidejű lépéseket kell tenni az esetleges társbetegségek diagnosztizálására és kezelésére is.